Isplati li se uzgajati povrće: “Ove godine podmirit ćemo minuse od prošle!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Obitelj Pajska iz Kloštra Podravskog bavi se uzgojem raznog povrća na površini od četiri hektara. Trenutno je u tijeku berba paprika i krastavaca pa imaju pune ruke posla. Sve parcele su, kaže Dragomir, pod navodnjavanjem, pa će bez obzira na sušu urod biti dobar.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Bez navodnjavanja, kao i plastenika za krastavce, danas je uzgoj povrća jednostavno nezamisliv. U prosjeku je svaka druga godina sušna i mi smo se pobrinuli da sve parcele imaju navodnjavanje. Naša je prednost ta što su sve te parcele u blizini kuće pa nam uvođenje navodnjavanja nije predstavljalo velik problem – prič nam Dragomir Pajska.

Dragomir Pajska s obitelji

Lani su uzgajivači povrća zbog korona-krize poslovali s velikim minusima, a u ovoj sezoni situacija je puno bolja za njih. Odlična turistička sezona, ističe Dragomir, donosi korist i uzgajivačima jer je potražnja za povrćem velika pa je tržište ponovno živnulo, a i otkupne cijene su porasle.

– U prošloj godini krastavac smo prodavali za 1,2 kune za kilogram i još ga nismo imali kome prodati. Sad bez problema plasiramo sve što poberemo, a i otkupna cijena je trenutno oko četiri kune za kilogram. Otkupna cijena paprike kreće se između šest i 6,5 kuna, što je dosta dobro. Nama neprestano rastu troškovi proizvodnje pa nas veseli to što u ovoj sezoni poskupljenje uzgoja prati rast otkupne cijene. Zahvaljujući dobrom urodu i otkupnim cijenama u ovoj sezoni podmirit ćemo minuse od prošle godine – kaže Dragomir Pajska.

I dalje, dodaje on, uzgajivačima najveći problem predstavlja uvoznički lobi koji nekontroliranim uvozom povrća često „ruši“ cijenu domaćoj proizvodnji.

– Država bi jednostavno morala početi kontrolirati uvoz jer je nepojmljivo da ponekad svoj urod moramo zaoravati jer su police trgovačkih lanaca pune uvoznog povrća koji se prodaje po akcijskim cijenama. Mi jednostavno zbog troškova uzgoja ne možemo pratiti taj trend – zaključio je Dragomir Pajska.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI