Isplivao stariji dokumentarni film: Kineski dokumentarac o virusima i šišmišima prikazuje zabrinjavajuće stvari

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nakon što je svijet zahvatila neviđena pandemija koja nas je u svim segmentima blokirala i zaustavila, tim stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije zaputio se u Kinu u nadi da će pronaći odgovore odakle je sve krenulo. No, postoje određene sumnje da Kina skriva istinu o porijeklu virusa, čemu u prilog ide i stari kineski dokumentarac koji pokazuje kako kineski znanstvenici nemarno eksperimentiraju sa zaraznim šišmišima.

Za kinesko vodstvo jedno je sigurno: koronavirus, koji je odgovoran za svjetsku pandemiju, ne potječe iz Kine. Tvrde kako je virus u Kinu stigao iz inozemstva, vjerojatno za vrijeme vojnih svečanosti u listopadu 2019. u Wuhanu. I zato je baš tamo, prema tumačenju Pekinga, izbila prva masovnija zaraza.

To se ne može posve isključiti. Na kraju krajeva, u Italiji je prvi slučaj zaraze koronavirusom vjerojatno zabilježen još u studenome 2019., o čemu je nedavno objavljena i jedna studija. No istodobno su postojala i izvješća o slučajevima u Kini, koja je pak državno vodstvo držalo u tajnosti, piše Deutsche Welle, a prenosi index.hr.

Nakon višemjesečnog otezanja, timu stručnjaka WHO-a dopušten je dolazak u Kinu radi istraživanja porijekla novog koronavirusa. Iako su počeli s radom, počeli su samo virtualno, budući da najprije moraju dva tjedna provesti u karanteni u jednom hotelu u Wuhanu.

Tim je htio posjetiti i ugledni Institut za virologiju u Wuhanu, koji je često bio tema medija kao mogući izvor zaraze jer se tamo provode istraživanja virusa kod šišmiša međutim kineske vlasti taj su posjet odbile pod opravdanjem da se radi o ‘čistim špekulacijama’ i da je taj Institut na vrlo visokom stupnju sigurnosti stoga ga ne treba provjeravati jer je nemoguće da je on izvor zaraze. Time je onemogućen posjet stručnog tima i provjera samog Instituta.

Stariji dokumentarni film

Na državnoj televiziji CCTV već 2017. godine prikazan je dokumentarni film koji jasno prikazuje kako se neodgovorno neki suradnici Instituta odnose prema istraživanju i radu s koronavirusima. Uoči dolaska tima WHO-a „Taiwan News” je još jednom izvijestio o tom dokumentarnom filmu, nakon što je državna cenzura u Kini na internetu izbrisala sve kritike na račun Instituta za virologiju.

U filmu je prikazana skupina znanstvenika okupljenih oko Shi Zhengli, poznate pod nadimkom „Bat Women”, u potrazi za porijeklom SARS-a. Iako im je moralo biti jasno da šišmiši koje su pregledavali u sebi možda nose smrtonosne viruse, pojedini znanstvenici za vrijeme istraživanja u pećini u Yunanu nisu nosili zaštitnu opremu. Uhvaćeni šišmiši su pregledavani golim rukama, a bez zaštite je rukama uziman i izmet šišmiša, kao mogući izvor zaraze.

Virolog Cui Jiu je čak ispričao da ga je šišmiš ugrizao kroz tanke gumene rukavice. „Bio je to osjećaj poput uboda igle”, rekao je. U filmu on pokazuje otečeno mjesto ugriza, dok glas iz pozadine iznosi činjenicu da šišmiši mogu prenijeti brojne viruse, među kojima i bjesnoću, pa se zato članovi istraživačkog tima prije uzimanja uzoraka cijepe protiv bjesnoće.

Taj film nenamjerno pokazuje da se mjere sigurnosti baš ne poštuju kako treba ne samo prilikom istraživanja u pećini, nego i u laboratoriju. Pri ispitivanju uzoraka prikupljenih u Yunanu laboratorijski tehničari, doduše, nose rukavice i kute, ali ne nose pravu zaštitnu odjeću ili masku za lice.

Kako je izjavila stručnjakinja za šišmiše Shi Zhengli, „taj posao nije tako opasan kao što svi misle”. Iako šišmiši u sebi nose brojne viruse, „vrlo je mala vjerojatnost direktne zaraze ljudi”, kaže ona.

Dodala je da njezini suradnici koriste veće mjere opreza ako znaju da šišmiši na određenom mjestu nose virus koji bi mogao preći na čovjeka, ali „u većini slučajeva primjenjuje se samo obična zaštita”.

Iako ovaj dokumentarni film ne daje odgovore na glavna pitanja koja nas muče, a to je porijeklo ovog koronavirusa i aktualne pandemije, on svakako otvara brojna druga sigurnosna pitanja. Šokira ležerni odnos prema sigurnosnim mjerama, jer naposljetku bi stručnjacima Instituta za virologiju u Wuhanu trebalo biti dovoljno dobro poznato da ti šišmiši u sebi mogu nositi krajnje agresivne viruse koji lako mogu prijeći na čovjeka.

Za stručnjake Svjetske zdravstvene organizacije sigurno bi bilo zanimljivo doznati je li ondje ipak došlo do zaraze, s obzirom na slabe zaštitne mjere. Je li znanstvenik kojeg je ugrizao šišmiš imao neke simptome? Je li uopće testiran na koronaviruse i antitijela protiv takvih virusa?

U svibnju 2020. sve 194 članice WHO-a su odlučile da će se provesti neovisno istraživanje porijekla koronavirusa. I Kina je to podržala. No onda je mjesecima blokirala istragu. Iako je na kraju mogao odlučivati o svakom pojedinom od deset članova međunarodnog tima, Peking se uoči te misije nije pokazao stvarno kooperativnim.

U skladu s time, nitko nema prevelika očekivanja od ovog putovanja stručnjaka, pa ni znanstvenici iz cijelog svijeta koji sudjeluju u njemu. Još je potpuno nejasno što njihovi kineski kolege smiju reći i što će međunarodni tim na kraju smjeti vidjeti.

Upravo s obzirom na buduće pandemije u interesu međunarodne zajednice, pa i Kine, trebalo bi biti da se dozna više o porijeklu aktualnog virusa. Pri tome se ne radi o pronalaženju krivca, nego o učinkovitoj zaštiti od smrtonosnih zoonoza koje se samo jednim ugrizom mogu zastrašujuće brzo pretvoriti u globalni problem, zaključuje Deutsche Welle.

FOTO Deutsche Welle / YouTube

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI