ISPRAVAK – Sudac Pavlović nije pogriješio kod donošenja odluka

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Na portalu Podravski.hr u članku pod naslovom “Sudac Pavlović: Diranje djevojčice za grudi i tepanje nije kazneno djelo“ od 7. travnja 2021. godine, objavljene su informacije koje su pogrešne zbog čega je sudac Pavlović preko svog punomoćnika zatražio objavu ispravka netočnih informacija, a reagiranje i ispravak objavljujemo u cijelosti:

1. Neistinita je informacija da je Krešimir Pavlović, kao sudac pojedinac Općinskog suda u Koprivnici, donio odluku u kojoj se utvrđuje da diranje djevojčice za grudi i tepanje, nisu kazneno djelo, jer je odluku u tom predmetu vođenom radi potvrđivanja osnovanosti optužnice, donijelo optužno vijeće Općinskog suda u Koprivnici u sastavu od tri suca.

2. Neistinita je informacija da je Županijski sud u Varaždinu, ukinuo odluku suca Općinskog suda u Koprivnici Krešimira Pavlovića, o odbačaju kaznenog progona zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djevojčice, jer sudac Krešimir Pavlović takvu odluku nikada nije donio.

3. Neistinita je informacija, da je u toj odluci optužnog vijeća Općinskog suda u Koprivnici,  zauzet načelni pravni stav da diranje djevojčice za grudi i tepanje, nisu kazneno djelo, već je u toj odluci samo izraženo pravno mišljenje optužnog vijeća o osnovanosti konkretne optužnice,  na način da je izraženo pravno stanovište, kako inkriminiranim radnjama opisanim i označenim u toj optužnici, nisu ostvarena propisana obilježja optuženog kaznenog djela. Pri tome je u toj odluci jasno navedeno, da je radnja izvršenja kaznenog djela (diranje djevojčice za grudi i tepanje) samo jedan od četiri konstitutivna elementa kaznenog djela, pri čemu je naglašeno da za postojanje kaznenog djela moraju biti kumulativno ispunjena sva četiri elementa (radnja, protupravnost, krivnja, kažnjivost).

4. Neistinita je informacija, da sudac Krešimir Pavlović odbija potvrditi optužnicu vezano za aferu „Gold rush“ jer u tom predmetu o osnovanosti optužnice i njenom potvrđivanju odlučuje optužno vijeće Općinskog suda u Koprivnici, u sastavu od 3 suca tog suda.

5. Neistinita je informacija, da je sudac Krešimir Pavlović pogriješio kada je presudom oslobodio obiteljskog nasilnika više vjerujući iskazu svjedoka, nego li iskazu oštećene. Ovo iz razloga, što je ocjena izvedenih dokaza u konkretnom sudskom predmetu, slobodna i samostalna ocjena suca koji  sudjeluje u tom kaznenom postupku, te ta ocjena nije vezana ni ograničena posebnim formalnim dokaznim pravilima, već je jedino sudac u obvezi jasno izložiti razloge za odluku koju donosi, a što je u slučaju konkretne presude i učinjeno. Isto tako, dokazi koje sud ocjenjuje prilikom donošenja odluke o krivnji, prethodno se izvode uz poštivanje načela neposrednosti i konfrontacije, a vezano za konkretne okolnosti. Napominje se da presuda donijeta u ponovljenom postupku, sve do dana objave navedenog teksta u portalu Podravski.hr dana 07. travnja 2021. g., nije stekla svojstvo pravomoćnosti.

6. Neistinita je informacija da bi Općinski sud u Koprivnici trebao nadzirati rad suca Krešimira Pavlovića i protiv istog pokretati i provoditi stegovne postupke, zbog njegovih pravnih mišljenja i izraženih pravnih stanovišta u sudskim odlukama. Takva sudačka pravna mišljenja i stanovišta, mogu se jedino preispitivati povodom žalbi protiv tih odluka i to pred višim tj. drugostupanjskim sudom. Ovo posebno iz razloga što je i Zakonom o sudovima izričito propisano da sudac ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasovanje pri donošenju sudske odluke, pa bi radi toga svako suprotno postupanje moglo predstavljati zakonom zabranjeni utjecaj i prisilu prema sucima vezano za donošenje sudskih odluka.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Jučer u Koprivnici cijepljeno 311 osoba

Kako doznajemo u Stožeru civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije oni i dalje nastavljaju s organizacijom i provođenjem akcija cijepljenja

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI