NEPRAVDA Stvarno nam nije jasno zbog čega su vrtićke tete u Koprivnici godinama imale osjetno niže plaće od muzealaca i knjižničara

Koprivnica godišnje za predškolski odgoj izdvaja blizu 20 milijuna kuna


Autor: podravski.hr — 12.11.2018. / 14:28 Aktualno

Dječji vrtić Tratinčica u Koprivnici

Zaposlenicima Dječjeg vrtića Tratinčica u Koprivnici od iduće će godine plaće rasti za desetak posto, neslužbeno smo prošli tjedan doznali iz Gradske uprave. Tu informaciju danas je potvrdio i gradonačelnik Mišel Jakšić na konferenciji za novinare.
Odluka je na tragu je pregovora o izmjenama kolektivnog ugovora u kojem će osnovica za izračun plaće zaposlenicima u gradskom dječjem vrtiću biti povećana s oko 2200 na preko 3000 kuna, pa će se tako izjednačiti s osnovicom zaposlenih u kulturnim ustanovama – knjižnici, pučkom učilištu i muzeju.
Nejasno je, doduše, zašto su tete u vrtiću i dosad imale niže plaće od, primjerice, knjižničara i muzealaca, ali čini se kako Gradska uprava sada želi ispraviti svojevrsnu nepravdu koja je trajala godinama. Prema našem neslužbenom izračunu, vrtićkoj teti s desetak godina staža i prosječnom plaćom od oko 5000 kuna mjesečna će primanja od siječnja iduće godine biti veća za 400 do 500 kuna.
U bruto iznosu to će povećanje u prosjeku iznositi blizu tisuću kuna. Kako je ukupno zaposlenih u Dječjem vrtiću Tratinčica oko 130, ispada kako će Grad na godišnjoj razini za to povećanje izdvajati oko milijun i pol kuna. Teta je u vrtiću najviše, oko 80, i za njih će ovakva izmjena kolektivnog ugovora značiti barem malu satisfakciju za višegodišnju potplaćenost u odnosu na druge gradske ustanove.
Proračun gradskog Dječjeg vrtića Tratinčica godišnje iznosi nešto više od 17 milijuna kuna. Najveći dio te svote podmiruje se izravno iz gradskog proračuna – čak 12,6 milijuna kuna – i to za primanja zaposlenih. Iz tih brojki može se izračunati kako je prosječna bruto plaća u Tratinčici ove godine oko 8200 kuna, a neto je to otprilike 5000 kuna.
Od uplata roditelja dječji vrtić godišnje uprihodi oko četiri milijuna kuna i tim se novcem uglavnom pokrivaju materijalni troškovi. U Tratinčici je smješteno 800-tinjak djece pa ispada kako je puna ekonomska cijena njihova boravka oko 1800 kuna mjesečno. No, roditelji boravak djeteta u gradskoj predškolskoj ustanovi plaćaju tek 500 kuna, pa se ostatak od 1300 kuna po djetetu mjesečno pokriva izravno iz gradskog proračuna.
Ipak, to nije jedino izdvajanje Grada za predškolski odgoj na području Koprivnice. Za sufinanciranje smještaja djece u privatne vrtiće i obrte s dadiljama samo ove će se godine iz gradske blagajne izdvojiti 4,6 milijuna kuna. Na području grada djeluju tri privatna vrtića – Svetog Josipa, Smiješak i Igra – te sedam obrta za čuvanje djece. Kad se svemu pribroje i ulaganja u nekretnine, ispada kako Koprivnica za predškolski odgoj godišnje izdvaja blizu 20 milijuna kuna. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF