ISTI KONCESIONAR, DRUGE CIJENE Varaždinci se izborili za manje kazne za parkiranje, Koprivnica ne želi

Koprivničanci za neplaćenu kartu u I. gradskoj zoni plaćaju dnevnu kaznu od 80 kuna, a u Varaždinu - ako, primjerice, oko podneva u prvoj zoni ne platite parkiranje - platit ćete svega 20 kuna kazne


Autor: podravski.hr — 12.02.2013. / 15:34 Aktualno

KOPRIVNICA, VARAŽDIN – Crtorad, koncesionar naplate parkiranja u Varaždinu i Koprivnici, od početka godine Varaždincima više ne smije naplaćivati skupe kazne za neplaćeno parkiranje.
Odlukom varaždinskih gradskih čelnika, djelatnici Crtorada prekršiteljima smiju samo naplaćivati višesatne karte, i to do isteka radnog vremena parkiranja. Ta je odluka s velikim odobravanjem odjeknula Varaždinom, no u Koprivnici ta je situacija još nepromijenjena. U Gradu ni ne pomišljaju zadirati u koncesijski ugovor kako bi olakšali svakodnevicu svojim građanima, a gradonačelnica Vesna Želježnjak tvrdi kako se ništa nije poduzimalo jer pritužbi građana nema.
– Nismo imali pritužbe građana na visinu kazni, a mislim kako je tri kune za parkirnu kartu primjerena cijena. Zasad je stanje nepromijenjeno, a vidjet ćemo kako će se situacija razvijati – kazala je Vesna Želježnjak.
Koprivničanci će tako i dalje za neplaćenu kartu, bez obzira parkiraju li jedan sat ili više, u prvoj gradskoj zoni platiti dnevnu kaznu 80 kuna. Usporedbe radi, ako u Varaždinu oko podneva u prvoj zoni ne platite parkiranje, platit ćete svega 20 kuna kazne, koliko je i ostalo do isteka naplate parkiranja.
– Ovo su prve odluke unatrag pet godina otkad je potpisan ugovor s Crtoradom, koje idu u korist građana. Sve su dosad išle u korist koncesionara – kazao je varaždinski gradski vijećnik Robert Podolnjak.
S druge strane, ta je odluka nevoljko prihvaćena u Crtoradu posebno zato što je i ostali gradovi, ako žele, jednostavno mogu prekopirati i primijeniti. Na sreću Crtorada, u Koprivnici, ali i Ludbregu gdje Crtorad također ima koncesiju, to ni ne pomišljaju.
– Predložene izmjene značajno zadiru u zakonitost i prijedlog zadire i u osnovni ugovor o koncesiji – priopćili su iz Crtorada koji je već podnio tužbu protiv Grada Varaždina, a jednako prijete da će učiniti i u ostalim gradovima ako gradske vlasti donesu za njih nepovoljnu odluku.
Ježivota: Odluka Varaždina nije legalna
Tomo Ježovita, direktor Crtorada, traži obustavu odluke Grada Varaždina jer je donesena dok je na snazi koncesijski ugovor u kojem to nije definirano.
– Ne može jedna strana mijenjati ugovor i donositi nepovoljne odluke za drugu stranu – kazao je Ježovita i dodao kako će Crtorad pretrpjeti financijsku štetu zbog ove i još nekih varaždinskih odluka o ukidanju pojedinih mjesta pod naplatom.
– U Koprivnici nam koncesijski ugovor traje još dvije godine i s Gradom dobro surađujemo. Nama nije cilj naplaćivati kazne, kod vas 95 posto vozača uredno plaća parkiranje, a i cijene parkirnih karti i dnevnih kazni u Koprivnici najmanje su u Hrvatskoj. Nama je cilj da svi građani plaćaju parkiranje, a ne da naplaćujemo kazne – objasnio je Ježovita.
Izvještavaju: KARLO EISENBEISSER i ADELA SOČEV