ISTRAGA Đorđe (68) invalidskim štapom brutalno pretukao cimera u staračkom domu Stjepana (83)

Napadač je odmah istjeran iz staračkog doma


Autor: podravski.hr — 18.12.2017. / 21:48 Aktualno

Stjepan Glavica kaže kako je bio krvav kao svinjče na kolinju

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv Đorđa (68) zbog kaznenog djela pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede.
Kako su danas priopćili, “postoji osnovana sumnja da je 7. listopada ove godine u domu za starije, nakon što mu je 83-godišnji oštećenik (stopostotni invalid) prigovorio kako njegova supruga puši u sobi koju dijeli s njim, iz ruke oštećenika istrgnuo drveni štap i njime ga više puta udario po glavi, pa je oštećenik pobjegao na balkon dozivajući u pomoć, ali ga je okrivljenik sustigao i nastavio udarati štapom te ga oborio na tlo gdje ga je nastavio udarati istovremeno mu ozbiljno prijeteći”.
Nesretni štićenik doma zadobio je prijelom nosnih kostiju, potres mozga i više tjelesnih ozljeda, a daljnji napad spriječili su zaposlenici doma, stoji u priopćenju.
Ozlijeđeni je Stjepan Glavica (83), korisnik koprivničkog Doma za starije i nemoćne. U napadu je dobio 20-ak šavova po glavi i udarce u rebra, bubrege i glavu od kojih mu je napukla nosna kost.
Nakon napada, Stjepan je zapomagao, a djelatnici Doma za starije brzo su reagirali. Pozvali su hitnu pomoć, a teško pretučeni i okrvavljeni Stjepan prebačen je u bolnicu.
Nesretni Stjepan ispričao nam je kako se sve dogodilo.
– Odmah kada je Đorđe stigao u dom, vidio sam da me ne voli. Ne znam zbog čega mu se nisam svidio. Možda zato jer sam pobožan i idem stalno na misu, u kapelicu i crkvu. Napravio mu nisam ništa i uvijek sam bio ljubazan. Kod nas u sobu stalno je dolazila njegova Katica, žena s kojom je bio u braku, no nakon rastave su se ipak pomirili i ostali zajedno. Kada je došla, pili su kavu, a ona je pušila na balkonu iako se pušiti ne smije. To me smetalo, no držao sam to u sebi. Prema meni je bio bezobrazan i bahat, stalno je tražio da mu kažem kamo idem i što ću raditi. Iz svoje sobe odlazio sam samo u kapelicu i u crkvu – potreseno nam je pričao Stjepan Glavica.
– Kad sam se kobne večeri vratio iz crkve, soba je bila zadimljena. Kako sam dugo trpio dim koji mi je smetao, prigovorio sam mu da cijelu noć neću moći razluftati sobu. Otišao sam u kupaonicu, a kad sam se vratio, vidio sam da je jako ljut. Uzeo mi je štap i počeo me tući. Vikao sam nekoliko puta upomoć. Moj drveni štap cijeli je potrgao na meni. Nakon toga je skakao po meni i ritao me. Prijetio mi je, psovao mater i vikao: “Đorđe zna gdje treba tući, Đorđe zna kako te treba tući”. To je ponovio nekoliko puta dok me mlatio. Rekao mi je i ‘doći ću ja do tvoje crkve i tamo ću te tući’ – žalio se Stjepan Glavica.

Kaže kako je cimeru prigovorio zbog pušenja u sobi i potom dobio grdne batine

– Hitna pomoć stigla je u zadnji tren, tijelo mi je klonulo, više nisam mogao trpjeti udarce. Đorđe je još bio u sobi kad je hitna došla po mene. Netko ga je tada zgrabio i izbacio, no on je još pokušavao ući u sobu kako bi me dohvatio. Na balkonu je bilo barem pola litre moje krvi, a u bolnici, kada su me prihvatili, rekli su mi da nikada nisu vidjeli tako nešto. Bio sam krvav kao svinjče na klanju. Počistili su me, oprali, zašili šavove i prebacili na odjel – ispričao je napadnuti Stjepan.
– Što se tiče policije, zamjerio sam im što sam sâm morao k njima nakon puštanja iz bolnice. Kada su došli u sobu, ona je bila čista, a ne krvava kakva je bila, bez ikakvih tragova napada. S druge strane, zamjeram i ravnateljici što Katicu, Đorđevu suprugu, nije pozvala u ured i upozorila je. Jasno piše kako se treba ponašati, a u domu je zabranjeno pušiti. Da ona nije pušila u sobi, ja ne bih rekao ništa i on me ne bi udario. Da sam znao kako će me izudarati, ne bih mu nikada ništa rekao – požalio se Stjepan Glavica, stanar koprivničkog staračkog doma koji se, kako kaže, nikada nikome nije zamjerio.
Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Vesna Križan bila je zgrožena dosad nezapamćenim napadom u toj ustanovi. Napadač je promptno izbačen iz Doma i zabranjen mu je pristup toj ustanovi. (ke)
FOTO: KARLO EISENBEISSER