Istraga: Katolički svećenici seksualno zlostavljali 216.000 djece

Neovisna komisija koja je istraživala slučajeve seksualnog zlostavljanja djece objavila je rezultate velikog istraživanja: od 1950. godine katolički svećenici u Francuskoj seksualno su zlostavljali više od 216 tisuće djece, prenosi Index.

Komisija je pronašla dokaze za čak 2900 do 3200 katoličkih svećenika koji su zlostavljali djecu. Izvještaj je baziran na crkvenim, sudskim i policijskim arhivima te razgovorima sa žrtvama.

Valja napomenuti kako je istragu naručila sama Katolička crkva prije tri godine nakon niza sličnih skandala u drugim državama.

Većina slučajeva je izgledno otišla u zastaru prema francuskim zakonima, a izvješćem, koje broji preko 2500 stranica, se pokušalo odrediti broj počinitelja i žrtava. Predmeti istrage bili su mehanizmi, pogotovo oni institucionalni i kulturalni koji su pedofilima svećenicima omogućili da ostanu unutar Katoličke crkve.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI