Istraga: Koprivnički direktor prevarom digao 5,5 milijuna eura kredita

Kako upravo doznajemo, varaždinska policija privela je kraju kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjakom iz Koprivnice, zbog sumnje da je počinio kaznena djela prijevara u gospodarskom poslovanju i Krivotvorenje službene ili poslovne isprave. On je, kako se sumnja u ODO-u, kao direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Koprivnici, od prosinca 2018. do srpnja 2019. godine, u poslovnici jedne banke u Varaždinu…

FOTO: Ilustracija

– U namjeri pribavljanja nepripadne imovinske koristi svojem trgovačkom društvu, sklapanjem i podnošenjem na potvrdu sporazuma o osiguranju novčane tražbine, prema kojem trgovačko društvo u svojstvu korisnika kredita banci kao vjerovniku daje zalog – pokretnine i to zalihe robe u svojem vlasništvu, znajući da su iste pokretnine već bile opterećene založnim pravom u korist druge banke, neistinito predočio da na zalihama roba nema tereta te da iste mogu biti odgovarajući instrument osiguranja – navode tužitelji i dodaju:

-Navedeno je učinio s ciljem da banka njegovom trgovačkom društvu odobri i isplati kredite u iznosu od 5,5 milijuna eura, na temelju ugovora o odobrenju okvira za financijsko praćenje, znajući da društvo neće moći uredno vratiti kredite te je banka putem dvadesetak pojedinačnih ugovora o kreditu, temeljem okvirnog ugovora o kreditu, u spomenutom vremenu, odobrila i isplatila kredite u navedenom iznosu od 5,5 milijuna eura, koji iznosi kredita potom nisu mogli biti vraćeni.

Također je utvrđeno, ističu tužitelji, da je prilikom ishodovanja pojedinačnih kredita, banci ispostavio ugovore o ustupanju potraživanja radi osiguranja na kojima su navedeni cesusi trgovačkih društva iz inozemstva, za koje se dokumente kasnije ispostavilo da su lažne poslovne isprave. Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI