ISTRAŽILI SMO Cijene namirnica ipak niže nego lani, evo koji je trgovački lanac najpovoljni za kupnju

Čini se kako je restrukturiranje Agrokora natjeralo i najveći domaći trgovački lanac da se odlučnije upusti u bitku za kupce


Autor: podravski.hr — 19.01.2019. / 16:20 Aktualno

Košarica je jeftinija u odnosu na lanjski siječanj

To da je križevački trgovački div KTC već godinama najjeftiniji u našem redovitom siječanjskom istraživanju više i nije neka vijest. No, važna je vijest da je prvi put otkako radimo analizu ukupna cijena naše košarice u Konzumu osjetno smanjila.

Prema prošlotjednoj analizi, KTC i Konzum najpovoljniji su za kupnju. Razlika u odnosu na druge dućane, doduše, nije velika, ali riječ je o sitnicama koje čovjeka mogu razveseliti. Čini se kako je restrukturiranje Agrokora natjeralo i najveći domaći trgovački lanac da se odlučnije upusti u bitku za kupce. Dosad je, primjerice, bilo nezamislivo da su vegeta i naranče najjeftiniji upravo u Konzumu.

Nakon što je u lanjskom siječnju zabilježena inflacija, odnosno rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, ove godine kupci opet mogu zadovoljno trljati ruke jer su cijene pale. Tome je svakako pridonijelo i nedavno smanjenje PDV-a na neke prehrambene namirnice.

Ukupna cijena košarice (kn)
KAUFLAND 188,63 -2,6%
PLODINE 184,12 -6,1%
KONZUM 183,41 -8,9%
KTC 179,38 -3,6%

Naša košara u Konzumu jeftinija je čak devet posto u odnosu na lani, a pad je zabilježen u svim trgovačkim lancima u kojima provodimo redovno siječanjsko istraživanje. Najviše su pojeftinili voće i povrće, a rast cijene zabilježen je tek na pokojem artiklu poput svježeg mlijeka.

Inače, cijene hrane u svijetu pale su lani 3,5 posto, izvijestila je prošli tjedan agencija Ujedinjenih naroda za poljoprivredu FAO. Najviše su lani pale cijene šećera (22 posto) zahvaljujući obilnoj proizvodnji i zalihama. Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda na svjetskim tržištima pale su u prošloj godini 4,6 posto, a cijene mesa 2,2 posto, priopćio je FAO.

Žitarice su iznimno poskupjele za devet posto jer je smanjena proizvodnja pšenice i kukuruza. FAO je procijenio da se globalna proizvodnja pšenice i kukuruza u 2018. smanjila, dok je proizvodnja riže dosegnula novi rekord.
Pšenica i kukuruz poskupjeli su i u prosincu zbog nepovoljnih vremenskih prilika na južnoj hemisferi, dok je riža opet pojeftinila. (rm)

Najveća pojeftinjenja
Šećer (Kaufland) 31%
Jabuke (KTC) 60%
Rajčica (Plodine) 35%
Vegeta (Konzum) 8%

FOTO: NIKOLA WOLF