Istraživanje ipak potvrdilo: Trudnice su sklonije zarazi koronavirusom

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Rezultati istraživanja američkih znanstvenika ukazuju na to da je stopa zaraze koronavirusom među trudnicama viša u usporedbi s ostalim odraslim osobama slične starosne dobi.

Između ožujka i lipnja u američkoj državi Washington na svakih 1000 trudnica evidentirano je 14 slučajeva COVID-a u usporedbi sa sedam slučajeva na svakih 1000 ostalih odraslih osoba u dobi od 20 do 39 godina među kojima ispitanice nisu bile trudne, ustanovili su istraživači. Znanstvenici su analizirali podatke prikupljene u državi Washington te su procijenili da je stopa zaraze COVID-om među trudnicama bila 70 posto viša nego među ostalim odraslim ispitanicima, navodi se u izvješću objavljenom u stručnom časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Uočeno je i da su zarazi posebno bile podložne trudnice iz dijela ženske populacije koja nije pripadala bijeloj rasi.

– Podaci kojima raspolažemo ukazuju na to da trudnice nisu izbjegle pandemiju i zarazu koronavirusom onako kako smo se nadali, a najgore su prošle pripadnice etničkih manjina i nebjelačke rase – rekla je glavna autorica studije dr. Kristina Adams Waldorf, liječnica na Sveučilištu u Washingtonu.

U usporedbi sa ženama iz savezne države Washington koje su u 2018. rodile zdravu djecu, udio slučajeva COVID-a za vrijeme trudnoće u vrijeme dok se provodila studija o pandemiji bio je dva do četiri puta veći među uglavnom manjinskim etničkim skupinama te pripadnicama crnačke i hispanofone ženske populacije. Planovi distribucije cjepiva prilično se razlikuju od države do države, a trudnice nisu na prioritetnom popisu pri dodjeli cjepiva u otprilike pola američkih saveznih država.

Neke savezne države, među kojima su Teksas, New Hampshire, Novi Meksiko i Aljaska, trudnicama daju prednost pri cijepljenju, no mnoge druge toga se ne pridržavaju, ističu stručnjaci.

– Osim činjenice da su trudnice zaražene COVID-om u većem broju sklone razvoju težeg oblika bolesti, nova studija ukazuje i na to da one moraju imati prioritet kada je posrijedi cijepljenje – zaključili su znanstvenici. (hina)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI