Istraživat će dva arheološka lokaliteta u Novigradu

Općina Novigrad Podravski uskoro će s Muzejom grada Koprivnice potpisati sporazum o zajedničkom financiranju i pokretanju arheoloških istraživanja na području općine, kojim će se istražiti dva lokaliteta.

Kako kažu u Općini, tijekom prvih šest mjeseci provelo bi se zaštitno arheološko istraživanje pojasa jugoistočno od groblja Sveta Klara, na kojem je bilo srednjovjekovno naselje, a na koje planiraju proširiti groblje i izgraditi parkiralište uz groblje.

U drugoj polovici godine otvorila bi se manja probna sonda na lokalitetu iza ulice Trnovec, pored Maltarićevih splavi, radi potvrđivanja pretpostavke postojanja predmeta i ostataka arhitekture iz kasnoantičkog i ranosrednjovjekovnog naselja.

– Dobro je znati da su, u vremenima koja nazivamo Velika seoba naroda, naši stari naselili ovo područje. Dobro je znati da naši stari nisu bili vlastelini, a nisu bili ni kmetovi. Bili su slobodnjaci. Zato vjerujem da smo mi, sadašnji, tvrdokorni nasljednici slobodnjaka iz minulih vremena – našalio se općinski načelnik Zdravko Brljek zvani Brčo.

Foto: Općina Novigrad Podravski

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI