Istraživat će dva arheološka lokaliteta u Novigradu

Općina Novigrad Podravski uskoro će s Muzejom grada Koprivnice potpisati sporazum o zajedničkom financiranju i pokretanju arheoloških istraživanja na području općine, kojim će se istražiti dva lokaliteta.

Kako kažu u Općini, tijekom prvih šest mjeseci provelo bi se zaštitno arheološko istraživanje pojasa jugoistočno od groblja Sveta Klara, na kojem je bilo srednjovjekovno naselje, a na koje planiraju proširiti groblje i izgraditi parkiralište uz groblje.

U drugoj polovici godine otvorila bi se manja probna sonda na lokalitetu iza ulice Trnovec, pored Maltarićevih splavi, radi potvrđivanja pretpostavke postojanja predmeta i ostataka arhitekture iz kasnoantičkog i ranosrednjovjekovnog naselja.

– Dobro je znati da su, u vremenima koja nazivamo Velika seoba naroda, naši stari naselili ovo područje. Dobro je znati da naši stari nisu bili vlastelini, a nisu bili ni kmetovi. Bili su slobodnjaci. Zato vjerujem da smo mi, sadašnji, tvrdokorni nasljednici slobodnjaka iz minulih vremena – našalio se općinski načelnik Zdravko Brljek zvani Brčo.

Foto: Općina Novigrad Podravski

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI