Istražni radovi vrijedni 152 milijuna, cilj su elektrana i mega plastenici u Podravini

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sredinom listopada donijelo je odluke o izdavanju dozvola za istraživanje geotermalnih voda za energetske svrhe za četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja.

Što se tiče polja s naših prostora, dozvolu na istražnom prostoru Legrad-1 dobila je tvrtka Geo power energy development d.o.o  (Zagreb). To je ujedno i malo iznenađenje jer je za ovo polje dugo godina bila zainteresirana turska tvrtka MB Geotermal. No, Turci su se sa svojim hrvatskim partnerom razišli i odustali od ovog projekta. Geo power grupa, koja je strateški partner zagrebačke, svoje sjedište ima u Nizozemskoj i dosad nije poslovala u Hrvatskoj.

Dozvolu za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru Lunjkovec-Kutnjak dobila tvrtka Buko termal d.o.o. koja je u vlasništvu Varaždinske županije i općine Mali Bukovec. Tamo je u planu uz strateškog partnera prvo napraviti elektranu, a kasnije je u planu povrat tople vode iz elektrane preusmjeriti u kompleks plastenika za uzgoj cvijeća. Od ostalih koji su dobili dozvole za istraživanje je  tvrtka ENSOLX d.o.o. (Zagreb), koja je dobila dvije dozvole za istraživanje, i to na istražnim prostorima Ernestinovo i Merhatovec.  

Što se tiče radnih programa, odnosno projekata kojima su se kompanije nadmetale, prvenstveno je riječ o geotermalnim elektranama. Sad slijede istražni radovi kako bi se procijenili kapaciteti bušotina. No, na poljima Lunjkovec – Kutnjak i Legrad dosta podataka već postoji jer je istraživanja provela INA.

– Dobili smo ponude za sva istražna područja i privukli investitore, ali i lokalnu zajednicu. To je osobito bitno jer je natječaj išao u trenutku kad su sve velike kompanije stopirale projekte istraživanja zbog neizvjesnosti koju je donijela pandemija. Vjerujem da će se na ovim lokacijama razviti uspješni geotermalni projekti. Imamo dovoljno domaćeg znanja i iskustva, ali i prirodnih potencijala koje moramo usmjeriti u one obnovljive izvore od kojih gospodarstvo i lokalna zajednica mogu imati najviše koristi – istaknuo je Marijan Krpan, predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike koji je dodao da vrijedi naglasiti kako se samo vrijednost istražnih radova na ovim projektima procjenjuje na gotovo 152 milijuna kuna.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI