Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ivan Blažotinec: Pet godina za vino nisam dobio ništa osim zlata!

Vinograd obitelji Blažotinec već godinama stvara šampionsko vino. Otac i sin, Ivan i Tomislav, inače iz Sigeca, pokazali su nam i ispričali koja je tajna njihova uspjeha. Vino koje proizvode plasiraju na različite izložbe i natjecanja, na kojima uvijek budu pri vrhu ocijenjenih vina, pobjeđujući pritom druge brojne lokalne vinogradare, ali i one većeg renomea.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

U prošlom smo broju pisali o Izložbi mladih vina Vincekovo, na kojoj je upravo Ivanovo miješano bijelo vino proglašeno šampionom. Zidovi u njihovoj klijeti koja se nalazi u Borovljanima, konkretnije na brijegu Veliko Trstovo, ispunjeni su brojnim diplomama, što je sve rezultat dugogodišnjeg predanog rada, ali i ljubavi prema vinogradarstvu. Jednostavno, obiteljska je to tradicija koja proizvodi vina „bez greške“, a mi smo zamolili Ivana da nam otkrije njihov tajni sastojak.

– Da biste dobili kvalitetno vino, treba prije svega uživati u vinogradu. Goričariti treba cijelu godinu i u tome uživati. Kad sve to ugradite u vinogradarstvo, onda to mora doći i do vina – priča nam Ivan, dodajući kako je sama klijet nasljeđe po ženskoj obiteljskoj lozi. Naziv Villa Maria, kako je ime klijeti, dobilo je po Ivanovoj supruzi, koja je vinograd naslijedila od svoje majke. No, kako kaže Ivan, radove u vinogradu uglavnom obavljaju muški članovi obitelji. Posebno veseli što se vinogradarstva zadnjih pet godina prihvatio i sin Tomislav, koji također plasira i svoja vina na izložbe i druge manifestacije, pritom ne imajući ništa slabiji rezultat od oca.

– Nisam pristaša onih vinara koji preporučuju neke pljesnivosti i kemije, to treba stvarno dobro savladati kako biste postigli dobru mjeru. Mi imamo vino prije svega iz potpuno zdravoga grožđa. Vodimo brigu cijele godine da ono bude zdravo, a imamo one sorte koje odgovaraju našemu brijegu – nastavlja Ivan, napomenuvši kako u tridesetak redova koliko imaju, uzgajaju graševinu, bijeli pinot, rajnski rizling i neke probne, dok od crnog vina imaju frankovku, a koliko su uspješni, govori činjenica kako za sve sorte uvijek dobiju prvu, odnosno zlatnu nagradu na kojem god se natjecanju pojavili.

Zlatnom rezultatu prethodi puno rada u svako doba godine, a Ivan i Tomislav vode brigu da nemaju nijedan bolestan ili star trs. Ako se pojave naznake bolesti ili starosti, izvade ga i posade novi.

– Postižemo uvijek dobar rod, koji je optimalan za dobivanje kvalitetnog vina, pravilno vršimo gnojidbu, jesensku naročito i dodatke u proljeće. Kad tako vodimo brigu, onda nije problem očuvati vinograd od bolesti, ali i nametnika. Nismo do sada imali problema ni sa štetnicima koji prevladavaju na susjednim brjegima. Pratimo prognoze od nadležnih službi, smatramo da je uvijek preventiva najvažnija. Nikad pritom ni ne liječimo vinograd, uvijek djelujemo preventivno, tako da do bolesti nikada ne dođe – uvjeren je Ivan, koji je u vinogradarstvu već četrdeset godina.

Osim predradnji prije same berbe, važno je da sve bude „podešeno“ i za samu berbu, pojasnivši kako je za kvalitetnu berbu potrebno odabrati i optimalan rok, kao i dobro vrijeme.

– Nikad se na ljeto ne određuje kada će biti berba, već najesen, kada se može odrediti kiselost i slador, odnosno kada dođu na točno određenu mjeru – zaključuje Blažotinec, pojasnivši kako se za potpun recept uspješnog vinogradarstva mora ispuniti i još jedno pravilo, a to je istinska ljubav za time:

– Moja je cijela obitelj uključena u sve procese pravljenja vina, drago mi je da je i moj sin to zavolio, a imam još i unuke, i preko Tomislava ih pokušavamo priključiti. I to ne „pod mus“, nego kroz zadovoljstvo da pokušaju prihvatiti neke poslove – govori Blažotinec, kazavši nam kako se na kraju duša dobrog vinogradara prenese na dobro vino, u čemu i je u konačnici ta tajna, odnosno glavni sastojak bez kojeg ništa od toga nikad ne bi ni moglo uspjeti.

Foto: Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI