Ivan Geci okačio je za pojas prazan sanduk Pana i hoda tako podravskim poljima. Doznali smo i zašto

Taman kad smo ga u čudu htjeli priupitati kojeg boga za sobom vuče prazan sanduk za pivo, gospon Geci se zaustavio


Autor: podravski.hr — 28.11.2018. / 20:03 Stil

Geci sa sandukom Pana oko struka

Pastir tjera koze preko mostića u Grbaševcu kod Koprivnice. Tu je i vjerni pas koji veselo obigrava oko gazde. Prizor koji se u Podravini sve rjeđe viđa.
Za oko nam je zapeo jedan neobičan detalj. Gazda Ivan Geci, čuvar koza, za pojas je okačio zeleni sanduk piva Pan. Prazan.
Taman kad smo ga u čudu htjeli priupitati kojeg boga za sobom vuče prazan sanduk za pivo, gospon Geci se zaustavio. Izvježbanom je rukom skinuo sanduk, stavio ga na mokro tlo i – sjeo na njega. Dakle, sjedalica.
No, ona mu uskoro više neće trebati. Veli da odustaje od držanja koza.
– Sad imam dvadesetak koza i kroz neko vrijeme mislim ih se riješiti. Djeca su odabrala drugi put, ja sam u mirovini i druge opcije nemam – objasnio je Ivan Geci i dodao da se od proizvodnje kozjeg mlijeka, unatoč svim preprekama, može živjeti.
– Četrdeset do pedeset koza dovoljno je za proizvodnju od koje obitelj može živjeti. Ne da se obogati, ali pristojno se može živjeti – zaključuje Ivan Geci.
Umiru podravska sela. Uskoro više neće biti ni koza, ni ljudi. Samo poneka fotografija poput ove, da svjedoči o vremenu kad su se prazni sanduci piva s razlogom nosili za pojasom.
FOTO: NIKOLA WOLF

Geci sa sandukom Pana oko struka

Gospodin Geci pokazao nam je čemu služi prazan sanduk za pivo