Ivan ima 28 konja: Uzgoj nije isplativ, ali nema šanse da ću prodati svoje mezimce

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ivan Grdan iz đurđevačkog prigradskog naselja Čepelovac bavi se uzgojem konja, a trenutno ima 28 grla i svi su pasmine hrvatski hladnokrvnjak. Uzgoj je, ističe on, obiteljska tradicija i ponosan je što i danas na njegovu imanju ima konja.

– Uzgoj nije previše isplativ, ali je moj hobi i neću prodati svoje konje. U našoj županiji rijetka su gospodarstva koja se bave uzgojem konja upravo zbog činjenice da nema neke zarade. Možda će se sad situacija popraviti jer u Ministarstvu poljoprivrede najavljuju da će povećati potpore po grlu s 1500 na 3000 kuna, što bi nama uzgajivačima puno značilo, a zasigurno bi privuklo i nove – kaže Ivan Grdan.

Mladu ždrjebad, dodaje on, zna ponuditi na prodaju, a najčešći su kupci iz Slovenije.

– Imam kvalitetna rasplodna grla pa mi nije problem pronaći kupca. S prihodima od prodaje ždrjebadi te od potpora uspijevam pokriti većinu troškova uzgoja, a ne zamaram se hoće li biti zarade ili neće – naglašava Ivan Grdan.       

Zahvaljujući Ivanu na cestama na đurđevačkom području još uvijek se mogu vidjeti konjske zaprege, a nerijetke konje koristi i za oranje.

– Svaki slobodan trenutak koristim da se provozam s konjskom zapregom jer to dobro dođe konjima da budu u formi i da se priviknu na boravak na otvorenom. Moji se konji ne boje auta, a mi smo posebna atrakcija za djecu jer im je to jedina prilika da vide kako su nekad ljudi odlazili do grada. Hrvatski hladnokrvnjaci poznati su kao radni konji pa ih koristim i za oranje manjih parcela – ističe Ivan Grdan.

Redovito sa svojim konjima sudjeluje i na raznim izložbama na kojima dobiva pohvale za svoja grla.

– Te su mi pohvale i dodatni poticaj da ustrajem u uzgoju i sve dok će biti mene, bit će i konja na mom imanju – zaključio je Ivan Grdan.

FOTO Darko Imbriša

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI