Ivan: Ispod mojeg križa događaju se čudesna ozdravljenja!

Mnogima je zasigurno za oko zapeo križ visok sedam metara i težak 20 tona koji se nalazi na uzbrdici uz cestu na izlazu iz Apatovca, križevačkog prigradskog naselja u smjeru Ludbrega. Radi se o križu koji je sagradio Ivan Fabić iz Kotoribe, a uz križ dolazi i njegova sasvim posebna priča. Sve je počelo, od sasvim profanog događaja, neminovne potrebe za obavljanjem nužde.  

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Bavim se peradarstvom, imam svoju firmu i kad sam se jedanput vraćao s terena, bila mi je „sila“. Da ne stanem na glavnoj cesti, skrenuo sam tu gore na livadu i kad sam se okrenuo, pomislio sam kako bi bilo lijepo da je ovaj prostor moj pa sam u roku nekoliko tjedana našao gazdu koji je bio spreman prodati zemljište i tako sam došao u posjed ove lokacije – počinje priču Ivan i dodaje kako je to bilo 2005. godine.

Prostor je najprije bio zamišljen kao vikend-parcela za igru s djecom i to njih devetero koliko ih Ivan ima, čak sedam sinova i dvije kćeri. Počeo je graditi i kućicu, odnosno vikendicu, a onda je 2008. godine Ivan obolio i završio na teškoj operaciji srca.

– Operacija je bila teška kušnja i za obitelj i za posao, ali je na kraju sve dobro prošlo pa sam odlučio sagraditi križ kao zahvalu Bogu za ozdravljenje, za obitelj, za posao koji je funkcionirao zahvaljujući obitelji iako sam proveo godinu i pol na bolovanju. Sve je to za mene bio dar Božji i morao sam napraviti zahvalu – priča Ivan.

Krenuo je zato graditi križ bez nekog plana i ideje kako će na kraju izgledati, a u gradnji su mu pomagali radnici te im je trebalo 16 radnih dana da podignu križ.

– Imao sam viziju i osjećaj sagraditi križ na slavu Božju i nije bilo nikakvog projekta pa smo i dokumentaciju i sve naknadno napravili. Nisam znao što će ispasti, a onda sam imao nadahnuće od Boga koji mi je u duhu šapnuo da napišem ovo što stoji gore: uskličnik koji znači pazi i dvije riječi – Dolazim uskoro!, a to su zapravo stihovi iz Biblije iz knjige Otkrivenja – rekao je Ivan i dodao kako se radi o zadnjoj knjizi Biblije, a stihovi su iz zadnje glave knjige.

Rekao je i kako je zbog toga na dnu križa ispisao odakle su ove riječi (Otk, 22, 7-12-20). Zatim je slijedio blagoslov križa koji je održan 22. srpnja 2012. godine kada je tamo održana sveta misa, a tek nakon četiri mjeseca shvatili su kako se brojevi podudaraju.

– Na Martinje, znači nakon četiri mjeseca, došao sam ovdje sa suprugom i djecom se pomoliti i tada je moj sin Ivan primijetio kako se radi o istim brojkama, dakle dan blagoslova i brojke koje označavaju riječi na križu su iste, što mi je bio još jedan znak da se radi o prstu Božjem. Zanimljivo je da u početku nismo ni htjeli imati blagoslov tog dana, no kako je najstariji sin tada kretao u samostan, morao se javiti tamo 1. kolovoza pa smo molili svećenika da dođe ranije – rekao je 56- godišnji Ivan.

Na kraju nam je ispričao i kako se od blagoslova svake godine tamo održava misa na kojoj se skupi nekoliko stotina ljudi, a održava se svaki put prve subote od datuma prvog blagoslova ili na sam datum ako on pada u subotu. Ivan nam je ispričao i kako su se na ovom mjestu dogodila i neka ozdravljenja.

– Kada je bila prva misa ovdje, došla je i mama naših krsnih kumova koja je imala melanom na vratu koji je bio vidljiv kao veliki ‘flek’. Iako se nećkala upravo zbog bolesti, na kraju je ipak ovdje došla i tijekom mise nije ni primijetila da je ozdravila, već kad su stigli doma je vidjela da tog ‘fleka’ više nema. Tad nas je kum zvao nakon dva dana da ispriča što se dogodilo. Nije to bilo jedini put, dogodilo se i jedno ozdravljenje djeteta koje je trebalo operaciju kralježnice i za koje je svećenik ovdje molio i na kraju se ispostavilo da operacija nije potrebna. Svjedočili smo i jednom ozdravljenju gospođe koja je šepala na jednu nogu pa nakon mise normalno prohodala. Sve je to dokaz da u životu nema slučaja i da je sve tu na zemlji Božji plan i Božji prst – rekao nam je za kraj Ivan Fabić.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI