Ivan iz okolice Koprivnice ukrao svoj bivši auto – policiji ispričao pravu bajku

Ivan (28) iz okolice Koprivnice kazneno će odgovarati zbog nesvakidašnje krađe automobila i davanja lažnog iskaza na policiji.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Kako se navodi u optužnici koju su protiv Ivana na Općinskom sudu podignuli koprivnički tužitelji, on je u kolovozu prošle godine originalnim ključem, koji je imao kod sebe, otključao i odvezao iz obiteljske kuće opel astru koju je prije toga za 10.000 kuna prodao tvrtki Amstaf koja se bavi uvozom i preprodajom rabljenih vozila.

Osim toga, okrivljeni je Ivan Službi zajedničkih i upravnih poslova PU koprivničko-križevačke, iako je prethodno propisno upozoren da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, na zapisniku neistinito izjavio kako je tijekom čišćenja auta prometna dozvola “možda slučajno zabačena početkom kolovoza u Hlebinama”. No, Ivan je, kako se optužuje, znao da to nije istina jer je prometnu dozvolu predao 4. kolovoza prošle godine predstavnicima tvrtke Amstaf prilikom prodaje automobila.

Tužitelji u optužnici traže od Općinskog suda da okrivljenog Ivana proglase krivim i da ga kazne uvjetnom kaznom zatvora od godine dana uz rok kušnje od tri godine. Osim toga, sud mora odlučiti o sudbini automobila koji je privremeno oduzet i predan na čuvanje zakonskom zastupniku tvrtke Amstaf, te o imovinskopravnom zahtjevu te tvrtke na 4000 kuna.

Optužnicu koprivničkih tužitelja, koju su koprivnički tužitelji podignuli sredinom travnja ove godine, krajem svibnja potvrdio je Općinski sud u Koprivnici. Iz službenog spisa predsjednik vijeća Općinskog suda izdvojio je službene zabilješke dvojice policijskih službenika, predstavnika tvrtke Amstaf i još jednog svjedoka zato što sud na njima ne smije prema zakonu temeljiti svoju odluku.

Na optužnicu je okrivljeni Ivan preko svog branitelja podnio prigovor u kojem je naveo “kako prema činjenicama koje su utvrđene provođenjem dokaza Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici ne proizlazi osnovana sumnja da bi okrivljenik počinio kaznena djela” i dodao kako je činjenični opis “konfuzan i proturječan te se ne može sa sigurnošću utvrditi je li riječ o kaznenom djelu krađe ili o nečemu drugome” te je li trgovačko društvo Amstaf zaista oštećeno za 10.000 kuna. Uz to sve, okrivljeni Ivan porekao je i da je počinio kazneno djelo davanja lažnog iskaza.

No, protivno odgovoru, vijeće Općinskog suda utvrdilo je kako dokazi i dokumentacija u dovoljnoj mjeri potvrđuju postojanje osnovane sumnje da se optužnica potvrdi te da ona, kao pravni dokument nema nikakvih manjkavosti zbog kojih bi se trebala odbaciti. – Okrivljenika na razini osnovane sumnje tereti materijalna dokumentacija sadržana u spisu, iskaz oštećenika i iskazi saslušanih svjedoka – navelo je vijeće Općinskog suda u Koprivnici.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI