Ivan je ogorčen: Politika mi je uzela djecu, ali dušu ne dam – sve sam prijavio odvjetništvu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na području općine Hlebine izazvao je veliku pobunu Ivana Ritoše, najvećeg hlebinskog stočara. Iako još uvijek nije određeno tko će dobiti zemljište u zakup, Ivan tvrdi da se već zna da će ostati bez 20 hektara koliko je dosad imao u najmu. Za njega je sporna i činjenica da je u zakup uvrštena i jedna parcela na kojoj ima vlasnički udio. 

– Ne samo da me žele maknuti sa zemljišta koje sam obrađivao 20 godina, već mi namjeravaju uzeti i moje parcele. Sve to rade lokalni moćnici koje zasad ne želim imenovati – ističe Ivan Ritoša.

Ivan Ritoša

Sporni slučaj, dodaje Ivan, prijavio je Državnom odvjetništvu od kojeg očekuje da poništi cijeli natječaj.

– Netko namjerno forsira sad prije izbora davanje u zakup državnog zemljišta, iako nije obavljena parcelizacija. Ima tu puno nepravilnosti i vjerujem da će Državno odvjetništvo potvrditi sve ono na što sam ih upozorio – kaže Ivan Ritoša.

Za Ivana je nesporno da bi opet trebao dobiti u zakup 20 hektara zemljišta jer ispunjava sve uvjete koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede.

– Imam 70 grla stoke, a uzgajam i svinje i kao najveći stočar u Hlebinama sigurno bih trebao imati prednost, ali tako ne misle lokalni moćnici. Politika mi je uzela djecu koja su bila prisiljena odseliti se iz Hlebina, ali dušu joj ne dam. Nikad nisam dobio ni kunu bilo kakve potpore od Općine i neću im dozvoliti da mi uzmu zemljište na koje imam pravo – zaključio je Ivan Ritoša.

Božica Trnski, načelnica Općine Hlebine, ističe kako je raspisivanje natječaja odobrilo Ministarstvo poljoprivrede te da su sve tvrdnje Ivana Ritoše neutemljene.

-Još uvijek nije obavljen odabir onih kojima će se zemljište dati u zakup i pristigle ponude tek će se razmatrati pa je nepojmljivo da Ivan Ritoša zna nešto o čemu se još uvijek nije odlučivalo. U povjerenstvu za odabir ponuda je pet članova, od kojih su tri stručna, te dva predstavnika Općinskog vijeća pa ne treba biti nikakve sumnje da će se postupak provesti prema svim propisima. Na kraju postupka svu dokumentaciju kontrolira Državno odvjetništvo i bez njihove suglasnosti ne može se sklopiti ugovor o zakupu, što je još jedna potvrda da su tvrdnje Ivana Ritoše neutemeljene – zaključila je Božica Trnski.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI