Ivan: Moja “ljuta mašina” stara više od šest “banki” služi me kao da je nova!

Đurđevčanin Ivan Dobravec ponosni je vlasnik oldtimer traktora Eicher iz 1958. godine. Dakle, ove godine traktor je „napunio“ umirovljeničke 63 godine.  Još uvijek s njim Ivan odlazi u vinograd i koristi ga za sve poslove koje obavlja traktorom.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Moja “ljuta mašina” iz 1958. godine služi me kao da je nova. Kupili smo ga prije 37 godina i otad je na njemu bilo vrlo malo popravaka. Prije, dok sam obrađivao zemlju, koristio sam ga za sve poslove i nikad me nije iznevjerio. Donedavno je punih pet godina služio i za pokretanje banzeka – priča nam Ivan Dobravec.

Sa svojim oldtimerom Ivan je prava atrakcija, pogotovo dok je za traktor „prikvačena“ prikolica u kojoj se vozi njegova supruga Ljubica. U šali, ističe Ivan, često znaju reći da je to njihov cabrio u ljetnim mjesecima.  

– I supruzi naš oldtimer puno znači pa je i ona emotivno vezana za taj traktor. Kako je Eicher kod nas već punih 37 godina, postali smo prepoznatljivi s njim, pogotovo u susjedstvu te na relaciji do vinogorja gdje je naša klijet – kaže Ivan Dobravec.

Za oldtimer Ivan stalno dobiva primamljive ponude za prodaju, no ne razmišlja da ga se „riješi“. Bilo je, ističe on, financijski izdašnih ponuda, ali je ostao pri stavu da će i dalje on biti vlasnik Eichera.

– Nema tih novaca za koje bih prodao svoj traktor jer mi ništa ne može zamijeniti taj užitak kad sjednem za volan, a i nikad me na cesti nije iznevjerio. Tu na našem đurđevačkom području ima ljubitelja oldtimer traktora koji me često pokušavaju nagovoriti da im prodam traktor, ali im stalno govorim da će biti moj sve dok sam živ – zaključio je Ivan Dobravec.

Inače, tvrtka Eicher osnovana je 1936. u Njemačkoj, ali od 2009. godine gubi joj se svaki trag, jer je tad prestala proizvodnja i posljednje linije ove marke nakon nekoliko promjena vlasnika. Upravo zbog toga ovaj traktor jer još i vrjednija roba jer proizvođač traktora Eicher više ne postoji.

FOTO Darko Imbriša

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI