Ivan u kultivaciji kukuruza: Pred nama je suša, urod bi mogao biti manji

Ivan Ritoša, poljoprivrednik iz Hlebina, kao i većina ratara, obavio je prvu ovosezonsku kultivaciju kukuruza. U ovoj sezoni kukuruz je posijao na 20 hektara, a kultivaciju je iskoristi i za prihranu usjeva.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Tijekom svibnja imali smo česte i obilne kiše koje su dovele do intenzivnijeg rasta korovskih biljaka pa je bilo nužno obaviti kultivaciju. Uz svojih 20 hektara, kultiviranjem sam pomogao i bratu Mirku koje nema tako puno zemlje – priča nam Ivan Ritoša.

Prošla sezona po urodu kukuruza bila je idealna pa se Ivan, kao i svi ratari, nadaju da će i ova godina biti „rodna“.

– Poljoprivreda je tvornica na otvorenom i puno ovisimo o vremenskim prilikama pa se nikad ne zna što donosi nova sezona. Prema prognozama, ovo bi ljeto moglo biti sušno pa bi i urod mogao biti manji. No, nadamo se da će ipak biti kiše onoliko koliko treba da se urodom reprizira prošla godina – kaže Ivan Ritoša.      

U prilog ratarima ide rast cijene kukuruza. Trenutno se cijena za kilogram kreće oko 1,8 kuna pa svi očekuju da će ova godina biti rekordna i s cijenom, iako će zasigurno ona pasti uoči same berbe jer će se na tržištu pojaviti znatne količine kukuruza.

– Lani je nakon berbe cijena bila 0,8 kuna i odmah sam prodao sve količine koje su bile namijenjene za prodaju. Nitko tada nije očekivao da će u ovoj godini doći do znatnog rasta cijene. Nadamo se da će u ovoj godini cijena odmah nakon berbe biti minimalno jednu kunu, što bi uzgoj učinilo itekako isplativim – zaključio je Ivan Ritoša.

FOTO Nikola Wolf

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI