Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ivana modnim kreacijama educira o praksama održivosti

Ivana Biočina rođena je Samoborka, a već dvije godine živi i djeluje u Koprivnici, gdje je osnovala svoj vlastiti institut. I to Institut održive mode! Tako se službeno naziva njezin obrt kroz koji je fokusirana na „zeleniji“ vid tekstilne industrije, odnosno „zero waste“ ili metodu u kojoj se ništa ne baca u otpad. Krajem prošle godine održala je i predavanje, odnosno tematsku radionicu održive mode u prostorima koprivničkog FUNK-a, odnosno Foruma udruga nezavisne kulture. To joj je drugo predavanje koje je održala u Koprivnici, u kojoj je ustvari započela svoju modno održivu priču:

– Tu sam se doselila s nevjenčanim suprugom koji je inače iz Koprivnice, a svoj sam obrt odlučila otvoriti u izazovnim vremenima, i to u jeku pandemije. I nisam pogriješila. Mislim da u Zagrebu na kraju ne bih mogla ostvariti potencijal kakav imam tu. Koprivnica i općenito Podravina zaista je mjesto koje me stvarno velikodušno prihvatilo – tvrdi Ivana, koja je zadovoljna i predavanjem koje je održala u FUNK-u.

– Pričala sam o proizvodnji održive mode uz osvrt na prošlu godinu koja je zaista u svakom smislu bila izazovna, ali za mene osobno i vrlo uspješna, uz projekcije koju samu industriju očekuje i u narednom razdoblju. Posebno su mi bila zanimljiva pitanja koju su postavljali iz publike – osvrće se Ivana na predavanje, koja svoje modne kreacije ujedno veže i uz ovaj kraj.

– Sjever Hrvatske posebno me inspirirao, pun je povijesnih priča o industriji, tekstilu i obrtništvu, progresivnog razmišljanja i djelovanja u smjeru ekologije i reciklaže. Kad se pružila prilika, bila sam spremna zakoračiti na put održivosti. A tu je i rijeka Drava – pojašnjava Ivana, koja je zapravo magistrica inženjerstva tekstilne tehnologije, ali i autorica tematski povezanih knjiga. Također vjeruje kako nije slučajno da je upravo Koprivnica postala sjedište jednog ovakvog instituta, čije se progresivne ideje šire polako, ali sigurno u svijet, koji u jeku klimatskih promjenama žudi za „zelenim“ i održivim praksama.

Ustupila Ivana Biočina

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI