Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ivančan: Krećemo u realizaciju projekata miniklaonice i Doma za starije

Općina Molve u suradnji sa Selskim komunalnim društvom Molve kreće u izradu projekta miniklaonice. Projektom je predviđena izgradnja klaonice i pogona za preradu mesa u molvarskoj poduzetničkoj zoni, a prema prvim procjenama investicija je vrijedna 15 milijuna kuna.

– Na našem području županije nema miniklaonice i zbog velikog interesa susjednih općina planiramo izgraditi klaonicu s preradom za naše područje.

Jedan dio mesa išao bi u preradu i plasman kroz turizam, a drugi kroz trgovačke lance i izvoz. Smatramo da je ovo jedna od najvažnijih kapitalnih investicija koja je značajna za opstojnost podravskog stočarstva, a ponajviše za ostanak mladih u proizvodnji stoke i otvaranju novih radnih mjesta – kaže Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve.

Projekt će se, dodaje načelnik, s 80 posto potrebnih sredstava financirati novcem iz fonda Europske unije koji podupire takve investicije radi oživljavanja ruralnih područja. U tijeku je ishođenje projektne dokumentacije.

– Sama realizacija projekta predviđena je u ovoj godini. Kapacitet miniklaonice bit će 100 grla stoke dnevno, a s pogonom za preradu mesa omogućit ćemo svojim poljoprivrednicima plasman proizvoda na tržište – kaže Zdravko Ivančan. U planu je Općine u suradnji sa Selskim komunalnim društvom Molve i izgradnja minisirane. U idućoj godini predviđena je izrada projektne dokumentacije, a i minisirana će se graditi u poduzetničkoj zoni.

– I za tu investiciju planira se povući 80 posto potrebnih sredstava iz fondova Europske unije. Minisiranom se poljoprivrednicima nudi mogućnost za dodatni iskorak u proizvodnji i poslovanju njihovih gospodarstava. To će naravno dovesti i do željenog otvaranja radnih mjesta. S druge strane, projekt izgradnje pastoralnog centra u Molvama, čija je realizacija počela nedavno, doprinijet će razvoju turizma, a samim time će se stvoriti uvjeti za plasman domaćih proizvoda pa očekujemo da će i projekti miniklaonice i minisirane opravdati svoju svrhu – kaže Zdravko Ivančan.

U tijeku je izgradnja pastoralno-duhovnog centra Oaza Bezgrešne u Molvama, kapitalnog projekta molvarskog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije i Općine. Centar se gradi na crkvenom zemljištu uz podravsku “katedralu” u Molvama. Lani je obilježena 550. obljetnica od nastanka kipa Majke Božje koji se štuje u Molvama pa se taj velik jubilej slavi i početkom realizacije pastoralno-duhovnog centra, a sam završetak izgradnje i opremanja predviđen je u 2022. godini.

– Troškovi same izgradnje iznose devet milijuna kuna, od čega će Općina sufinancirati šest milijuna. Općina će u ovoj i iduće dvije godine osigurati ta sredstva, dok će ostatak financirati Župa kroz donacije Varaždinske biskupije i dobročinitelja. Završetak građevinskih radova predviđen je u idućoj godini, a za opremanje u vrijednosti četiri milijuna kuna sredstva ćemo osigurati u suradnji sa Županijom i prekograničnom suradnjom s Mađarskom. Ovaj projekt zasigurno će se odraziti na razvoj vjerskog turizma, potaknuti naše poljoprivrednike na prodaju svojih proizvoda te otvoriti mogućnost razvoja ugostiteljstva iznajmljivanjem smještajnih kapaciteta – kaže Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve.

U idućoj godini Samostan u suradnji s Općinom i Županijom kreće i u realizaciju projekta Punina života kojim je, uz pastoralni centar, predviđena i izgradnja Doma za osobe starije od 65 godina s dnevnim boravkom koji će poboljšati kvalitetu života mještana treće životne dobi. Vrijednost tog projekta je 10,2 milijuna kuna, a sva sredstava osigurana su iz fonda Europske unije.

Projektom je predviđena i kupnja kombi-vozila za prijevoz osoba starijih od 65 godina u program dnevnog boravka te će biti zaposlene četiri osobe zadužene za provođenje aktivnosti. Troškovi plaća zaposlenih uključeni su u financijsku konstrukciju projekta.

– Projektom će se omogućiti mještanima treće dobi da borave u Centru uz molvarsku crkvu te da koriste razne društvene sadržaje i sudjeluju u različitim aktivnostima, kao što je i vrt koji će im poslužiti za uzgoj cvijeća, povrća i ljekovitog bilja. Općina je za projekt Doma kupila potrebno zemljište, izradila projektnu dokumentaciju i prijavila projekt za potporu iz fonda Europske unije – kaže Zdravko Ivančan.     

Općina će nastaviti i s projektima uređenja ulica. U planu je izgradnja nogostupa u preostalom dijelu Đurđevačke ulice te u Ulici braće Novaković u Molvama, a vrijednost te investicije je 900.000 kuna. Za uređenje Ulice Medvrti u Molvama predviđeno je 200.000 kuna. Pješačku će stazu dobiti i dio Marijanske ulice – Sigečec u Molvama s proširenjem mosta Komarnica i ti radovi vrijedni su milijun kuna. Predviđeni je i daljnje uređenje i modernizacija društvenih domova u Molvama i Molve Gredama.

– Među prioritete smo uvrstili i izgradnju kanalizacijske mreže u predjelu Brzdevlja i novog kolektora prema pročistaču otpadnih voda, a te investicije vrijedne su po pet milijuna kuna. U energetsku obnovu društvenog doma u Gornjoj Šumi uložit ćemo 2,5 milijuna kuna, a u planu je i nastavak modernizacije javne rasvjete na području cijele općine postavljanjem energetski učinkovitih žarulja, čime će se kroz uštede u roku od pet godina ta investicija sama otplatiti – kaže Zdravko Ivančan.

U Repašu je u planu izgradnja dječjeg vrtića i to na prostoru gdje je trenutno zgrada stare škole. Kapacitet vrtića u Repašu bit će za dvije odgojne skupine, a vrijednost investicije je pet milijuna kuna.

– U ovoj godini imamo 30 novorođenčadi pa su nam potrebni novi vrtićki kapaciteti, što nas posebno veseli jer je to najbolji pokazatelj poboljšanja demografske slike. Uskoro će u Repašu biti uređeno novo dječje igralište vrijedno 185.000 kuna od čega su 134.000 osigurane kroz potporu Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. U Repašu je predviđena i izgradnja 50-tonske stočne vage, a nositelj te investicije je Selsko komunalno društvo Molve – kaže Zdravko Ivančan.

Novi vrtić

Općina Molve će nastaviti davati i brojne subvencijekojima potiče gospodarski i društveni razvoj svojih mještana, subvencije za novorođenu djecu, pomoći za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente te mlade obitelji putem programa za mlade.

-Općina sufinancira i kapitalna ulaganja poljoprivrednika u modernizaciju njihovih poljoprivrednih gospodarstava, kao i proljetnu sjetvu i umjetno osjemenjivanje. Za bolji razvoj dodjeljujemo i potpore u rušenju starih kuća i opasnih objekata na svom području te subvencioniramo legalizaciju objekata – zaključio je Zdravko Ivančan.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI