Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ivančan: Krećemo u realizaciju projekata miniklaonice i Doma za starije

Općina Molve u suradnji sa Selskim komunalnim društvom Molve kreće u izradu projekta miniklaonice. Projektom je predviđena izgradnja klaonice i pogona za preradu mesa u molvarskoj poduzetničkoj zoni, a prema prvim procjenama investicija je vrijedna 15 milijuna kuna.

– Na našem području županije nema miniklaonice i zbog velikog interesa susjednih općina planiramo izgraditi klaonicu s preradom za naše područje.

Jedan dio mesa išao bi u preradu i plasman kroz turizam, a drugi kroz trgovačke lance i izvoz. Smatramo da je ovo jedna od najvažnijih kapitalnih investicija koja je značajna za opstojnost podravskog stočarstva, a ponajviše za ostanak mladih u proizvodnji stoke i otvaranju novih radnih mjesta – kaže Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve.

Projekt će se, dodaje načelnik, s 80 posto potrebnih sredstava financirati novcem iz fonda Europske unije koji podupire takve investicije radi oživljavanja ruralnih područja. U tijeku je ishođenje projektne dokumentacije.

– Sama realizacija projekta predviđena je u ovoj godini. Kapacitet miniklaonice bit će 100 grla stoke dnevno, a s pogonom za preradu mesa omogućit ćemo svojim poljoprivrednicima plasman proizvoda na tržište – kaže Zdravko Ivančan. U planu je Općine u suradnji sa Selskim komunalnim društvom Molve i izgradnja minisirane. U idućoj godini predviđena je izrada projektne dokumentacije, a i minisirana će se graditi u poduzetničkoj zoni.

– I za tu investiciju planira se povući 80 posto potrebnih sredstava iz fondova Europske unije. Minisiranom se poljoprivrednicima nudi mogućnost za dodatni iskorak u proizvodnji i poslovanju njihovih gospodarstava. To će naravno dovesti i do željenog otvaranja radnih mjesta. S druge strane, projekt izgradnje pastoralnog centra u Molvama, čija je realizacija počela nedavno, doprinijet će razvoju turizma, a samim time će se stvoriti uvjeti za plasman domaćih proizvoda pa očekujemo da će i projekti miniklaonice i minisirane opravdati svoju svrhu – kaže Zdravko Ivančan.

U tijeku je izgradnja pastoralno-duhovnog centra Oaza Bezgrešne u Molvama, kapitalnog projekta molvarskog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije i Općine. Centar se gradi na crkvenom zemljištu uz podravsku “katedralu” u Molvama. Lani je obilježena 550. obljetnica od nastanka kipa Majke Božje koji se štuje u Molvama pa se taj velik jubilej slavi i početkom realizacije pastoralno-duhovnog centra, a sam završetak izgradnje i opremanja predviđen je u 2022. godini.

– Troškovi same izgradnje iznose devet milijuna kuna, od čega će Općina sufinancirati šest milijuna. Općina će u ovoj i iduće dvije godine osigurati ta sredstva, dok će ostatak financirati Župa kroz donacije Varaždinske biskupije i dobročinitelja. Završetak građevinskih radova predviđen je u idućoj godini, a za opremanje u vrijednosti četiri milijuna kuna sredstva ćemo osigurati u suradnji sa Županijom i prekograničnom suradnjom s Mađarskom. Ovaj projekt zasigurno će se odraziti na razvoj vjerskog turizma, potaknuti naše poljoprivrednike na prodaju svojih proizvoda te otvoriti mogućnost razvoja ugostiteljstva iznajmljivanjem smještajnih kapaciteta – kaže Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve.

U idućoj godini Samostan u suradnji s Općinom i Županijom kreće i u realizaciju projekta Punina života kojim je, uz pastoralni centar, predviđena i izgradnja Doma za osobe starije od 65 godina s dnevnim boravkom koji će poboljšati kvalitetu života mještana treće životne dobi. Vrijednost tog projekta je 10,2 milijuna kuna, a sva sredstava osigurana su iz fonda Europske unije.

Projektom je predviđena i kupnja kombi-vozila za prijevoz osoba starijih od 65 godina u program dnevnog boravka te će biti zaposlene četiri osobe zadužene za provođenje aktivnosti. Troškovi plaća zaposlenih uključeni su u financijsku konstrukciju projekta.

– Projektom će se omogućiti mještanima treće dobi da borave u Centru uz molvarsku crkvu te da koriste razne društvene sadržaje i sudjeluju u različitim aktivnostima, kao što je i vrt koji će im poslužiti za uzgoj cvijeća, povrća i ljekovitog bilja. Općina je za projekt Doma kupila potrebno zemljište, izradila projektnu dokumentaciju i prijavila projekt za potporu iz fonda Europske unije – kaže Zdravko Ivančan.     

Općina će nastaviti i s projektima uređenja ulica. U planu je izgradnja nogostupa u preostalom dijelu Đurđevačke ulice te u Ulici braće Novaković u Molvama, a vrijednost te investicije je 900.000 kuna. Za uređenje Ulice Medvrti u Molvama predviđeno je 200.000 kuna. Pješačku će stazu dobiti i dio Marijanske ulice – Sigečec u Molvama s proširenjem mosta Komarnica i ti radovi vrijedni su milijun kuna. Predviđeni je i daljnje uređenje i modernizacija društvenih domova u Molvama i Molve Gredama.

– Među prioritete smo uvrstili i izgradnju kanalizacijske mreže u predjelu Brzdevlja i novog kolektora prema pročistaču otpadnih voda, a te investicije vrijedne su po pet milijuna kuna. U energetsku obnovu društvenog doma u Gornjoj Šumi uložit ćemo 2,5 milijuna kuna, a u planu je i nastavak modernizacije javne rasvjete na području cijele općine postavljanjem energetski učinkovitih žarulja, čime će se kroz uštede u roku od pet godina ta investicija sama otplatiti – kaže Zdravko Ivančan.

U Repašu je u planu izgradnja dječjeg vrtića i to na prostoru gdje je trenutno zgrada stare škole. Kapacitet vrtića u Repašu bit će za dvije odgojne skupine, a vrijednost investicije je pet milijuna kuna.

– U ovoj godini imamo 30 novorođenčadi pa su nam potrebni novi vrtićki kapaciteti, što nas posebno veseli jer je to najbolji pokazatelj poboljšanja demografske slike. Uskoro će u Repašu biti uređeno novo dječje igralište vrijedno 185.000 kuna od čega su 134.000 osigurane kroz potporu Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. U Repašu je predviđena i izgradnja 50-tonske stočne vage, a nositelj te investicije je Selsko komunalno društvo Molve – kaže Zdravko Ivančan.

Novi vrtić

Općina Molve će nastaviti davati i brojne subvencijekojima potiče gospodarski i društveni razvoj svojih mještana, subvencije za novorođenu djecu, pomoći za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente te mlade obitelji putem programa za mlade.

-Općina sufinancira i kapitalna ulaganja poljoprivrednika u modernizaciju njihovih poljoprivrednih gospodarstava, kao i proljetnu sjetvu i umjetno osjemenjivanje. Za bolji razvoj dodjeljujemo i potpore u rušenju starih kuća i opasnih objekata na svom području te subvencioniramo legalizaciju objekata – zaključio je Zdravko Ivančan.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI