Ivančan: Krećemo u realizaciju projekata miniklaonice i minisirane

Projekt izgradnje pastoralnog centra u Molvama, čija je realizacija počela nedavno, doprinijet će razvoju turizma, a samim time će se stvoriti uvjeti za plasman domaćih proizvoda pa očekujemo da će i projekti miniklaonice i minisirane opravdati svoju svrhu – kaže Zdravko Ivančan

Općina Molve u suradnji sa Selskim komunalnim društvom Molve kreće u izradu projekta miniklaonice. Projektom je predviđena izgradnja klaonice i pogona za preradu mesa u molvarskoj poduzetničkoj zoni, a prema prvim procjenama investicija je vrijedna 15 milijuna kuna.

– Na našem području potrebna je klaonica i pogon za preradu mesa jer naša županija nema nijedan takav objekt. To stočarima zadaje velike probleme i osluškujući njihove potrebe, odlučili smo s našim Selskim komunalnim društvom, koje će biti nositelj investicije, pokrenuti projekt izgradnje miniklaonice i pogona za preradu mesa – kaže Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve.

U molvarskoj poduzetničkoj zoni graditi će se miniklaonica

Projekt će se, dodaje načelnik, s 80 posto potrebnih sredstava financirati novcem iz fonda Europske unije koji podupire takve investicije radi oživljavanja ruralnih područja. U ovoj godini plan je izraditi svu potrebnu projektnu dokumentaciju i dobiti potrebne dozvole.

– Sama realizacija projekta predviđena je u idućoj godini. Kapacitet miniklaonice bit će 100 grla stoke dnevno, a s pogonom za preradu mesa omogućit ćemo svojim poljoprivrednicima plasman proizvoda na tržište – kaže Zdravko Ivančan.

U planu je Općine u suradnji s poljoprivrednicima i Selskim komunalnim društvom Molve i izgradnja minisirane u sklopu izgrađene hale u poduzetničkoj zoni. Pokretanje proizvodne djelatnosti, ističe načelnik, bio je i razlog zbog kojeg se krenulo u gradnju hale. U izgradnju minisirane bit će uloženo pet milijuna kuna, a i za tu investiciju planira se povući 80 posto potrebnih sredstava iz fondova Europske unije.

Proizvodni pogon u poduzetničkoj zoni iskoristiti će se za minisiranu

– Minisiranom se poljoprivrednicima nudi mogućnost za dodatni iskorak u proizvodnji i poslovanju njihovih gospodarstava. To će naravno dovesti i do željenog otvaranja radnih mjesta. S druge strane, projekt izgradnje pastoralnog centra u Molvama, čija je realizacija počela nedavno, doprinijet će razvoju turizma, a samim time će se stvoriti uvjeti za plasman domaćih proizvoda pa očekujemo da će i projekti miniklaonice i minisirane opravdati svoju svrhu. U poduzetničkoj zoni u planu je i izgradnja benzinske postaje, a taj projekt vrijedan je četiri milijuna kuna – kaže Zdravko Ivančan.

Općina će nastaviti i s projektima uređenja ulica. U planu je izgradnja nogostupa u preostalom dijelu Đurđevačke ulice te u Ulici braće Novaković u Molvama, a vrijednost te investicije je 900.000 kuna. Za uređenje Ulice Medvrti u Molvama predviđeno je 200.000 kuna. Pješačku stazu će dobiti i dio Marijanske ulice – Sigečec u Molvama s proširenjem mosta Komarnica i ti radovi vrijedni su milijun kuna.

– Među prioritete smo uvrstili i izgradnju kanalizacijske mreže u predjelu Brzdevlja i novog kolektora prema pročistaču otpadnih voda, a te investicije vrijedne su po pet milijuna kuna. U energetsku obnovu Društvenog doma u Gornjoj Šumi uložit ćemo 2,5 milijuna kuna, a u planu je i nastavak modernizacije javne rasvjete na području cijele općine postavljanjem energetski učinkovitih žarulja, čime će se kroz uštede u roku od pet godina ta investicija sama otplatiti – kaže Zdravko Ivančan.

U planu je energetska obnova Društvenog doma u Gornjoj Šumi

Općina namjerava krenuti i u realizaciju projekta prenamjene zgrade u Novom Vindolskom. Zgrada će se kroz obnovu iskoristiti za uređenje Doma za starije i nemoćne osobe s apartmanima.

– Projekt prenamjene zgrade u Novom Vindoloskom prema prvim procjenama vrijedan je pet milijuna kuna. I za tu investiciju povući ćemo sredstva iz fondova Europske unije – zaključio je Zdravko Ivančan.

Zgrada u Novom Vinodolskom biti će prenamijenjena u Dom za starije osobe s apartmanima

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI