Ivanov nedosanjani mali muzej: U kolekciji starina ima i razglednice vrijedne po 50 eura

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ivan Heruc iz Križevaca strastveni je kolekcionar i trgovac raznim starinama, a posebno su mu drage razglednice koje skuplja i danas ih ima 200-tinjak. Nalazi se na popisu Udruge ‘Hrvatski kolekcionar’ iz Rijeke, svake godine izlaže i na Podravskim motivima te se nada da će jednog dana sve starine izložiti u vlastitom malom muzeju.

S kolekcijom razglednica

– Starine sam skupljao još kao klinac pa sam prestao, no prije dvadesetak godina krenuo sam natrag s time i od tada nisam stao. Razglednice Križevaca i okolice skupljam i ostavljam jer ne želim nešto sačuvati i za sebe, a kako imam sina i kćer, možda će netko od njih htjeti nastaviti s tim.

Ivan ima veliku kolekciju razglednica, a na sajmovima koje posjećuje kako bi ih pronašao vidio je neke koje vrijede i do sto eura. Njegova najvrjednija vrijedi 50 eura, a ‘kolorke’, odnosno razglednice u boji iz 50-ih i 60-ih mogu se nabaviti za desetak kuna. Kaže kako su najskuplje razglednice na kojima se nalaze sinagoge koje su kasnije porušene u ratu, ali i one koje postoje i danas jer im je promijenjen izgled. 

… natpisa

– Razglednice kao i ostale starine nabavljam na sajmovima, a kolekcija sadrži oko 200 razglednica Križevaca i okolice. Upravo je razglednica s križevačkom sinagogom moja najvrjednija, za nju sam u Zagrebu dao 50 eura i ona je vrlo rijetka. Možda najstarija je iz 1881. iz Koprivnice, a još se iza vidi korespondencija. Nju sam ostavio jer je bila posebna, iako se više orijentiram na područje Križevaca.

Kaže kako postoji puno razglednica upravo iz Križevaca po cijeloj Hrvatskoj zbog Poljoprivredne škole koja je bila jedna od prvih na ovim prostorima i u koju su dolazili učenici iz cijele bivše države pa su kući često slali upravo razglednice Križevaca. Kako bi pronašao razglednice, ovaj kolekcionar obilazi sajmove u Koprivnici, Osijeku, Zagrebu i Austriji.

– U Zagrebu sam najčešće na ‘Hreliću’, u Austriji su veliki sajmovi u Grazu i Klagenfurtu, a ima jedan poseban na staroj cesti za Beč gdje jedan Austrijanac ima svoj muzej u malom selu i on svake godine u listopadu organizira sajam koji u dva dana posjeti deset tisuća ljudi.

i ostalih vrijednih starina

Ovaj 63-godišnjak sada se bavi isključivo trgovanjem i sakupljanjem razglednica i ostalih starina, a nada se kako bi jednog dana svoje ‘bogatstvo’ mogao staviti na jedno mjesto i prezentirati drugima.

U njegovoj kolekciji nalazi se i stara soba iz predsjedničkog apartmana ‘Esplanade’ iz 20-ih godina prošlog stoljeća, stare gusene peći, radio iz 50-ih, stari satovi i nešto militarnih stvari poput kapa i odlikovanja, a poseban je jedan stari kovčeg.

– Plan mi je jednog dana sve izložiti. Imam u vlasništvu jedno imanje kojem je potrebna renovacija i nadam se da to mogu jednog dana tamo staviti na jedno mjesto. Većina je stvari iz Hrvatske, a zanimljiv je stari kofer iz doba dok je Istra bila još pod Italijom. Na njemu su preživjele naljepnice iz mnogih hotela i mjesta gdje je vlasnik odsjedao na putovanjima pa je tako i gore naljepnica na kojoj piše Abazzia, što je talijanski naziv za Opatiju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Općina Pitomača proslavila svoj Dan i Vidovo

Općina Pitomača svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavila je Dan Općine i blagdan nebeskog zaštitnika svetog Vida. Željko Grgačić, načelnik Općine osvrnuo se na ostvarene projekte

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI