Ivanovi problemi: Mirovinu mi oporezuju dvaput, a moje žalbe, čini se, nemaju smisla

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ivan Balić rođeni je Slovenac koji već dugi niz godina živi u Križevcima. U Križevce se doselio još 1966. te se ubrzo zaposlio u Hrvatskoj gdje je radio punih 25 godina.

Ovaj 78-godišnjak tako dio mirovine dobiva od Slovenije, a dio od Hrvatske, no već se dugo vremena bori sa zakonima o oporezivanju mirovina.

Ivan Balić

– Preselio sam u Hrvatsku jer sam se oženio i tu sam 25 godina radio u PIK Vrbovcu, 11 kao vozač pa još 14 u njihovom prometnom uredu. Sada dio mirovine imam iz Hrvatske, a dio iz Slovenije gdje sam prije radio i imam problem jer su meni mirovinu iz Slovenije prebacili u kune, spojili s hrvatskom mirovinom i na nju mi stavili porez – priča nam Ivan svoj problem te dodaje kako se nemalo iznenadio kada mu je stigao ček za porez na mirovinu od 223 kune.

– Nakon što sam dobio ček, zvao sam pravnika u Ljubljanu i rekao što su napravili. Rekao mi je da oni to nemaju pravo oporezivati i da taj dio mirovine može oporezivati samo Slovenija. Podnio sam tri žalbe i nisam dobio nikakav odgovor. Nakon tri mjeseca smanjili su mi taj porez na 163 kune bez ikakvog obrazloženja, samo je negdje nestalo tih 60 kuna.

Ivan smatra kako je i tih 163 kune previše na njegovu mirovinu te se nada da će ipak dobiti neko obrazloženje ili odgovor s porezne te da će njegove žalbe biti riješene, a novac koji je uplatio vraćen. U Poreznoj upravi na upit vezan za navedene žalbe nismo dobili odgovor, tako da će Ivan vjerojatno znati jesu li žalbe prihvaćene tek kada primi idući ček.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI