Ivica obrađuje čak 500 hektara: Od moje pšenice radit će se Barilla tjestenina

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ivica Baranašić iz Malog Otoka, naselja na području općine Legrad, obrađuje čak 500 hektara zemljišta na kojem uzgaja kukuruz, pšenicu, uljanu repicu, industrijski grašak i ciklu, pivarski ječam i sjemensku pšenicu. Veliku pažnju posvećuje agrotehničkim mjerama od analize i obrade tla do gnojidbe i odabira najboljeg sjemena.

Ivica Baranašić

– Poljoprivredom se prvenstveno bavim iz ljubavi i ona je moj stil života, a tek onda posao. To je grana u kojoj se ne može očekivati zarada preko noći i za uspješno poslovanje potrebno je dugoročno planiranje. Samo na taj način dolazi zarada koja omogućuje dostojan život – ističe Ivica Baranašić.

Razvoj svog poslovanja, dodaje on, podijelio je u četiri faze. Prva je bila povećavanje površina koje obrađuje, druga ulaganja u mehanizaciju, treća praćenje agrotehničkih mjera, dok ga sad čeka četvrta u kojoj namjerava izgraditi vlastite silose i skladišta.

– Želim za svoju “robu” ostvariti veću vrijednost, a to jedino mogu ostvariti ulaganjem u vlastite silose i skladište. Imam dobru suradnju s otkupljivačima, no ipak želim sam određivati kad ću nešto prodati, odnosno stvoriti mogućnost da prodam “robu” u trenutku dok ona ima najbolju cijenu – priča nam Ivica Baranašić.

U svakoj sezoni nastoji sijati nove hibride pa posebnu pozornost posvećuje i sjemenskom materijalu. Poljoprivreda je, ističe Ivica, izazovan posao, a dio toga su i nove selekcije hibrida.

– Lani sam odlučio isprobati dva nova hibrida kukuruza na 20 hektara i jedan se pokazao odličnim i dao je prinos od 16 tona po hektaru. To povećanje prinosa nama puno znači jer svaki kilogram nam donosi i veće prihode – kaže Ivica Baranašić.

Za dobro poslovanje u poljoprivredi, naglašava Baranašić, nužno je zemlji “vratiti” ono što se uzima od nje pa redovito provodi zelenu gnojidbu. Ulaganja na taj način, kaže on, jesu veća, no to će se vratiti kroz dobre prinose.

– Ne smije se gledati da se od zemlje izvlači maksimum, a ništa se u nju ne ulaže. Ako je zemlja u dobrim rukama i ako se posao radi s ljubavlju onda će i bavljenje poljoprivredom biti isplativo – kaže Ivica Baranašić.

Nedavno je Ivica sklopio i suradnju s poznatom talijanskom tvrtkom Barilla koja se bavi proizvodnjom tjestenine te će za Talijane sijati posebnu vrstu pšenice, i to na 50 hektara. No, da bi dobio posao morao se obvezati da će na 1,5 hektara od tih 50 posaditi i cvijeće za ispašu pčela jer talijanska tvrtka veliku pažnju posvećuje suživotu s prirodom.

– Uvjeti za suradnju s talijanskom tvrtkom samo potvrđuju moju tezu da se u zemlju mora i ulagati i biti u suživotu s prirodom – zaključio je Ivica Baranašić.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI