Ivica Petrović uzgaja ukrasne tikve: na štandu nije imao nijednu krađu

Ivica Petrović iz koprivničkog prigradskog naselja Jagnjedovec već se četiri godine bavi uzgojem ukrasnih tikvi koje simboliziraju Noć vještica. Nakon odlaska u mirovinu Ivica je odlučio svoj vrt iskoristiti za punjenje kućnog proračuna pa je tako nastala i ideja da uzgaja ukrasne tikve.

– Amerikanizacija je zahvatila i naše područje i sve više Podravaca obilježava Noć vještica, a ima i onih koji samo žele tikvama ukrasiti okućnice. Vrlo sam brzo saznao da sjeme mogu nabaviti u Sloveniji i prije četiri godine dobio sam prve plodove – priča nam Ivica Petrović.

Sve tikve bez problema proda na kućnom pragu jer je njegova kuća smještena uz cestu koja povezuje Koprivnicu i Bjelovar. Cijene tikvi, kaže on, kreću se od 25 do 50 kuna po komadu, što ovisi o veličini i težini.

– Cesta kroz naše naselje sve je prometnija pa se uvijek nađu kupci i bez problema prodam sve tikve – ističe Ivica Petrović.

Njegov prodajni štand nasuprot kuće poseban je i po tome što se prodaja odvija po načelu samoposluživanja. Od prošle godine odlučio je uvesti takav način prodaje i, naglašava on, nije požalio jer nije imao nijednu krađu.

– Na štandu ostavljam sve proizvode s cijenama i kutijicu za novac pa osobno nemam nikakvu brigu s prodajom, a mogu reći da nisam imao nijednu krađu. Samo je jednom u noći jedan lokalni pijanac uzeo kutijicu, ali u njoj nije bilo novca jer ga preko noći ne ostavljamo. Pokraj štanda je videonadzor pa je i to razlog zbog kojeg moje samoposluživanje nije na meti lopova. Mene preko dana nema kod kuće jer imam stalno nekakvog posla oko vinograda pa sam prisiljen osloniti se na samoposluživanje – kaže Ivica Petrović.

Uz ukrasne tikve, Ivica uzgaja i kestene i razno voće koje također prodaje na svom štandu. -Zahvaljujući ovom hobiju lakše se pokrivaju svakodnevni troškovi jer uvijek natržimo barem za kruh i ulje pa je opet lakše preživljavati od moje mirovine i suprugine plaće – zaključio je Ivica Petrović.

Foto: Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI