IZBORI ZA EU PARLAMENT Lista SDP-a osvojila sva tri grada i polovicu općina u županiji, HDZ drugi

Lista SDP-a u našoj županiji dobila je ukupno 33,54 posto glasova, lista HDZ-a 24,57 posto, HSS-a 15,61 posto, a Laburista 6,82 posto


Autor: podravski.hr — 15.04.2013. / 10:21 Aktualno

KOPRIVNICA – Lista SDP-a uvjerljivi je pobjednik izbora za Europski parlament u našoj županiji. Osvojila je ukupno 33,54 posto glasova birača. Lista HDZ-a dobila je 24,57 posto, HSS-a 15,61 posto, a Laburista 6,82 posto. Odaziv bio je iznimno loš: samo 19,60 posto birača izašlo je jučerašnje izbore, a nevažećih listića bilo je oko pet posto.
Zanimljivo je kako je SDP s partnerima većinu glasova dobio u sva tri grada i čak polovici od ukupno 22 općine. Pobijedio je, dakle, u Koprivnici, Đurđevcu, Križevcima, Drnju, Đelekovcu, Ferdinandovcu, Kloštru Podravskom, Legradu, Novigradu Podravskom, Peterancu, Podravskim Sesvetama, Rasinji, Sv. Ivanu Žabnu i Virju. Lista HSS-a bila je najjača u Gornjoj Rijeci, Kalniku, Koprivničkom Ivancu, Molvama i Novom Virju, a HDZ pobijedio je u Goli, Hlebinama, Kalinovcu, Koprivničkim Bregima, Sokolovcu i Sv. Petru Orehovcu.
Očekivano, SDP-ova lista najviše je glasova dobila u Koprivnici, oko 46 posto. Lista HDZ-a pak rekord je ostvarila u Goli gdje je dobila čak 55,52 posto glasova, a lista HSS-a najjača je bila u Molvama s ukupno osvojenih 49,89 posto glasova.
Ako se izbore za EU-parlament može shvatiti kako svojevrsnu veliku anketu uoči svibanjskih lokalnih izbora, onda se iz svega može izvući nekoliko zaključaka. Ponajprije, ispostavilo se kako je savez HDZ-a i HSS-a u cijeloj županiji moćniji od SDP-a i njegovih partnera, kojima će, primjerice, za većinu u Županijskoj skupštini, nasušno trebati nova politička snaga – Hrvatski Laburisti.
S druge strane, SDP je i dalje uvjerljivo najjači u Koprivnici u kojoj će mu pobjeda na lokalnim izborima teško izmigoljiti iz ruku. Zanimljivo je i da je SDP najviše glasova dobio u Križevcima kojima upravlja šef HSS-a Branko Hrg U Molvama, pak, odličan rezultat HSS-a može značiti samo jedno – načelnik Stjepan Fosić (HDZ) teško se tamo može nadati još jednom mandatu.
Već letimičan pogled na izborne rezultate po našim općinama i gradovima otkriva kako je savez HDZ-a i HSS-a i dalje najjača politička grupacija u velikoj većini općina. Koalicija koju predvodi SDP, pak, većinskoj pobjedi može se nadati u Koprivnici, a u savezu s Laburistima možda u Đurđevcu, Đelekovcu, Podravskim Sesvetama i Rasinji. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF
Na fotografiji: jučerašnji izbori za EU-parlament u Koprivnici