IZDANA TJERALICA Pronašli mu veliki arsenal oružja. ‘Časni sude, ja sam lovac i kolekcionar’, branio se na sudu i potom – nestao!

Zdravko (61) iz Zagreba osuđen je na dvije godine zatvora jer je u stanu u Zagrebu i vikendici kod Kumrovca držao neviđen arsenal


Autor: podravski.hr — 18.06.2018. / 12:08 Crna kronika

Ilustracija / Zdravkovim oružjem mogla se naoružati jedna bojna

Zdravko (61) iz Zagreba osuđen je na dvije godine zatvora jer je u stanu u Zagrebu i vikendici kod Kumrovca držao neviđen arsenal oružja i eksploziva.
Sudilo mu se u odsutnosti jer je, nakon što se u srpnju 2014. godine pojavio na ročištu i iznio svoju obranu, dao petama vjetra i nedostupan je hrvatskim organima progona. Trebao se nakon toga, naime, vratiti u Zadar na odsluženje zatvorske kazne zbog gospodarskog kriminala, ali nije to učinio. Za njim je u međuvremenu izdana tjeralica koja je zasad bez uspjeha.
Popis iz sudske presude doista je impresivan. Zdravko je, naime, u stanu i vikendici držao 30 raznih pištolja i revolvera, 12 automatskih pušaka i automata, pet lovačkih pušaka, dvije vojne puške, kuburu, sedam ručnih bombi, nekoliko kilograma eksploziva, tisuće komada različitog streljiva.
On se na sudu vadio da je obični kolekcionar oružja i da je oružje uglavnom potpuno neupotrebljivo.

No, sudski vještak opovrgnuo je njegove navode o kolekcionarskoj zbirci i utvrdio kako je riječ o oružju koje je u funkcionalnom stanju

– Bio sam u bivšoj državi rezervni oficir JNA. Strastveni sam lovac i član lovačkog društva, a oružje skupljam od 1980. godine. Moje oružje ima veliku kolekcionarsku vrijednost. Za potrebe Domovinskog rata dao sam 12 pušaka, od kojih mi je vraćeno 11, a u zamjenu za tu jednu pušku dobio sam četiri druge. Prije desetak godina vodio sam pregovore s MUP-om oko vraćanja oružja koje nije moje, ali tada sam doživio prometnu nesreću i pregovori su prestali. Tražio sam od MUP-a obnovu dozvole za držanje i nošenje oružja, ali mi je to uskraćeno jer je protiv mene bila podnijeta kaznena prijava. Dio oružja je probno koje nije u funkciji, dio je nedovršenog, a ima i stvari koje su za muzej. Oružje nađeno u klijeti je moje, a ima i vrijednih primjeraka iz 1800. godine. I oružje pronađeno u stanu u Zagrebu je moje, iz 19. je stoljeća i nije za uporabu, osim jednog pištolja. Oružje, eksploziv i TNT pronađeni u gospodarskoj zgradi i garaži kod vikendice u Zagorju donijeli su članovi postrojbe HV-a Zrinski Frankopan. Ja nisam gledao što su od oružja donijeli u vikendicu, u odnosu na oružje iz političke škole u Kumrovcu, nisam to ni gledao – ispričao je Zdravko na sudskom ročištu.
No, sudski vještak opovrgnuo je njegove navode o kolekcionarskoj zbirci i utvrdio kako je riječ o oružju koje je u funkcionalnom stanju. Iz MUP-a i drugih državnih službi pak opovrgnuli su njegove navode da je tražio dozvolu za držanje oružja i vodio pregovore o predaji tih silnih cijevi i eksploziva.
Presuda je nepravomoćna i na nju se Zdravko može žaliti. No, nitko ne zna gdje je on danas. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA