IZGUBIO SPOR Vikao načelniku da je lopov, a sam osuđen za nelegalnu obradu državnog zemljišta

Državi mora platiti 22.600 kuna i zatezne kamate


Autor: podravski.hr — 14.01.2018. / 7:17 Aktualno

Ilustracija / Nelegalno obrađivao državno zemljište

Josip Krajačić iz Novigrada Podravskog kod Koprivnice, kojeg je država tužila da je nezakonito koristio državnu zemlju i koji je spor nepravomoćno dobio prije godinu dana, prema najnovijoj presudi Županijskog suda ipak je izgubio pa će državi morati platiti traženi iznos od 22.600 kuna i zakonske zatezne kamate.
Radi se o Novigracu koji je u posljednje vrijeme javnosti poznat po sporu koji vodi s bivšim načelnikom Mladenom Mađerom zbog optužbi o „lopovluku“ u Općini u vrijeme njegove vladavine. O tome više možete pročitati na ovome linku.
Od Krajačića se tražilo da Hrvatskoj putem Općine Novigrad Podravski vrati deset hektara zemlje između Plavšinca i Delova te plati 22.620 kuna najma kojeg nije plaćao tri godine. Josip Krajačić obrađivao je deset hektara državne zemlje od 2007. godine. Za to je imao ugovor, a kad mu je ugovor sljedeće godine istekao, Općina Novigrad Podravski izdavala mu je uvjerenja da i dalje koristi zemlju na temelju čega je mogao ostvariti poticaje. Tako je bilo sve do 2010. godine kad ga je Općina upozorila da zemljište ide na natječaj i da više ne ulazi u posjed jer bi ga mogao dobiti netko drugi.
Kako je tada izjavio na sudu, Krajačić nakon toga više uopće nije ništa radio sa zemljom, već je u jesen 2013. ponovo zasijao pšenicu jer natječaj je nekoliko puta poništen, nadležnost je s Ministarstva poljoprivrede prešla na Agenciju za poljoprivredno zemljište, te je zemlju u međuvremenu obrađivao tko god je stigao.
Država ga je nakon toga tužila da je 2010., 2011. i 2013., kada nije dobio potvrdu Općine niti nije mogao dobiti poticaj, svejedno obrađivao tu zemlju i tražila nešto više od 22.600 kuna koliko bi stajalo Krajačića da je legalno zakupio zemlju, no Općinski sud u Koprivnici nije prihvatio takav zahtjev. Nakon žalbe Republike Hrvatske, Županijski sud žalbu je prihvatio i pravomoćno presudio protiv Krajačića. (sm)
FOTO: ILUSTRACIJA