Izložba našeg umjetnika: Vrtovi Tonija Franovića u zagrebačkoj Gliptoteki

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Gliptoteki HAZU-a u petak je otvorena Izložba akademskog slikara Tonija Franovića pod nazivom Vrt. Na izložbi je predstavljen izbor recentnih slika velikih i srednjih formata umjetnika čije je stvaralaštvo, između ostalog, vezano uz krajolik, vegetaciju te opažanje i bilježenje izmjena godišnjih doba.  Toni Franović rođen je u Zagrebu 15. travnja 1964. godine.

Crta i slika od ranog djetinjstva, a izlaže od 1989. Nakon tri godine studija medicine na Sveučilištu u Zagrebu, upisao je Akademiju likovnih umjetnosti istog Sveučilišta, gdje je diplomirao 1990. Godine 1993. zapoposlio se na Arad Arts’ Project u Aradu gdje je predavao slikanje u prirodi. Akademske godine 1994/95. boravio je  na “American University, Wesley Theological Seminary”u Washingtonu gdje je predavao duhovnost umjetnosti.

Krajem 1995. zaposlio se na mjestu mlađeg asistenta na katedri slikanja i crtanja Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je predavao crtanje akta i slikanje u prirodi sve do 2004. godine. Gostovao je kao predavač na Kresge Academic Center u Washingtonu, School of Visual Arts u New Yorku i Boston University. Toni Franović od 2013. godine profesor je na koprivničkom Sveučilištu Sjever, a živi i slika okružen prirodom na svom imanju u Legradu.  Osim što su izloženi u brojnim svjetskim galerijama i privatnim zbirkama, Tonijevi radovi dio su interijera koprivničkog kafića Kavanica. (pl)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI