Izloženost dimu cigareta u djetinjstvu povezano s kasnijim poremećajima srčanog ritma

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Djeca koja su odrastala uz dim roditeljskih cigareta imaju veće izglede razviti poremećaj srčanog ritma poznat kao atrijska fibrilacija u odnosu na djecu nepušača, pokazalo je istraživanje.

Proučavajući obitelji desetljećima obuhvaćene istraživanjem znanstvenici su utvrdili da je polovica djece pušača obuhvaćenih istraživanjem bila izložena dimu najmanje polovice kutije odnosno 10 cigareta dnevno a uz porast izloženosti dimu po svakoj kutiji dnevno rizik djece za razvoj atrijske fibrilacije u odrasloj dobi porastao je 18 posto.

Mali dio rizika za atrijsku fibrilaciju u odrasloj dobi bio je povezan s time da djeca pušača imaju tendenciju postati i sami pušači kad odrastu, naveli su autori studije u časopisu Journal of the American College of Cardiology.

“Pušenje ima nenamjeravane i nepredviđene posljedice koje se ranije nisu razmatrale kao dio ukupnih negativnih posljedica pušenja”, kazao je dr. Gregory Marcus, voditelj studije sa sveučilišta Kalifornija u San Franciscu.

“To otkriće pokazuje kako ponašanje roditelja i izloženost mogu utjecati na njihovu djecu na načine koji neće postati očigledni do njihove odrasle dobi”, kazao je Marcus.

Za potrebe studije znanstvenici su proučili prikupljene podatke o 2816 djece i najmanje jednog njihova roditelja. Utvrdili su da je 82 posto djece bilo izloženo pasivnom pušenju roditelja barem u jednom dijelu djetinjstva.

Ukupno je 404 djeteta ili njih 14,3 posto razvilo atrijsku fibrliaciju tijekom sljedeća najmanje četiri desetljeća.

Izloženost pasivnom pušenju uz roditelje pušače bila je povezana s 34 posto većim rizikom da će djeca postati pušači, navode znanstvenici u časopisu Journal of the American College of Cardiology.

A to što su djeca postala pušači ‘objasnilo’ je 17 posto povećanog rizika od atrijske fibrilacije povezane s pušenjem roditelja.

Atrijska fibrilacija povećava rizik od tromboze i moždanog udara.

Rezultati studije pružaju roditeljima dodatne razloge za prestanak pušenja, kaže Marcus.

(Hina) xps yps

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI