Podignuta optužnica protiv policajca kojeg se tereti da je lažirao dokaze iz istrage o ratnom zločinu

Ne navodeći identitet optuženih, tužitelji su priopćili kako su na Općinskom sudu u Vinkovcima podignuli optužnicu "protiv dvoje hrvatskih državljana (1973. i 1960.) zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave"


Autor: podravski.hr — 06.03.2019. / 12:21 Crna kronika

Optuženi Nikola Kajkić (Foto: Vlado Kos / Cropix)

Koprivnički su tužitelji podignuli optužnicu protiv Nikole Kajkića (46) policijskog službenika PU vukovarsko-srijemske i njegove kolegice (59), zbog slučaja lažiranja istrage o ratnom zločinu na Ovčari.

Ne navodeći identitet optuženih, tužitelji su priopćili kako su na Općinskom sudu u Vinkovcima podignuli optužnicu “protiv dvoje hrvatskih državljana (1973. i 1960.) zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave”.

Optužnicom se 46-godišnjaka tereti “da je 22. siječnja 2018. u Vinkovcima, postupajući kao službena osoba na temelju naloga nadležnog državnog odvjetništva, zajedno i u dogovoru s 59-godišnjom službenicom, izradio na računalu dokument pod nazivom “službena zabilješka” u kojem je navedeno da je pozvana građanka iskazala kako ju je 1991. godine pod prijetnjom oružja silovala jedna osoba, iako su oboje znali da s tom građankom nikada nije obavljen obavijesni razgovor na navedene okolnosti i da od nje nije uzeta izjava u prostorijama policije te da ona nije iskazivala da ju je netko silovao”, priopćili su koprivnički tužitelji.

Dodali su kako okrivljene osobe terete da su “službenu zabilješku potpisali i uložili u spis predmeta, a da je 46-godišnjak koristio sadržaj bilješke u daljnjem tijeku kriminalističkog istraživanja, iako su znali da njezin sadržaj ne odgovara istini”.

Slučaj lažiranja istrage o ratnom zločinu na Ovčari uzburkao je javnost od srpnja prošle godine kada je otkriven. Optuženi Nikola Kajkić predsjednik je Nacionalnog sindikata policije, a zbog svega je u srpnju prošle godine i suspendiran. Odlukom DORH-a slučaj je delegiran Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici.

Glasnogovornik ŽDO-a u Varaždinu, koji je nadređen koprivničkim tužiteljima u Koprivnici, Darko Galić nije nam htio potvrditi izravno zbog čega je predmet završio u Koprivnici, rekao nam je samo kako su očito “pronađeni neki razlozi za delegiranje predmeta”. (ke)

FOTO: VLADO KOS/CROPIX