Iznos potpora ne prati inflaciju: “Investicija je skuplja za 700.000 kuna od plana!”

Viktorio Bogadi (34), mladi poljoprivrednik iz Gole, jedan je od rijetkih stočara koji se odlučio na gradnju farme i povećanje proizvodnje mlijeka. Radovi na investiciji vrijednoj 5,2 milijuna kuna u punom su jeku i plan je da najkasnije do jeseni dobije novi prostor za 55 muznih krava. Za svoje ulaganje dobio je potporu od 3,2 milijuna kuna iz fonda Europske unije.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Potpora mi je odobrena prije godinu i pol i tad je procjena bila da će troškovi izgradnje farme iznositi 4,5 milijuna kuna. Nakon što sam ishodio svu dokumentaciju za realizaciju investicije, dogodio se rast cijena u građevinskom sektoru pa će investicija biti skuplja za 700.000 kuna u odnosu na prvotni plan – priča nam Viktorio Bogadi.

Bez obzira na rast troškova investicije, Viktorio ne može računati na višu potporu iz fonda Europske unije od odobrenih 3,2 milijuna kuna. Iako se mladim poljoprivrednicima nude dobre potpore za ulaganja, nedostatak je, ističe Viktorio, upravo ta činjenica da se eventualni rast troškova realizacije investicije ne odražava na iznos potpore.

– Mislim da bi Agencija za plaćanja u poljoprivredi koja provodi natječaje za potpore trebala uzeti u obzir i mogući rast cijena za svaku investiciju za koju se odobrava potpora. Nažalost, iznos potpora ne prati inflaciju i sad mi, koji smo se odlučili za nove farme, moramo sami podmiriti dodatne troškove koji su nastali rastom cijena u građevini – kaže Viktorio Bogadi.     

Ipak, povećanje troškova koje će sam morati podmiriti neće se odraziti na Viktorijov poslovni plan. I dalje je odlučan nastaviti obiteljsku tradiciju uzgoja krava i teladi. Nije mu trebalo puno vremena, kaže on, da se odluči baviti stočarstvom, a trenutno uzgaja čak 110 grla goveda.

– Svojevremeno sam išao na posao, ali ljubav prema poslu kod kuće je prevagnula i odlučio sam preuzeti obiteljsku farmu. Uz proizvodnju mlijeka, bavim se i uzgojem teladi za tov – priča nam Viktorio Bogadi. 

Trenutno uzgaja 110 grla goveda od čega je 30 muznih krava i dnevno proizvodi oko 600 litara mlijeka. Iako bi otkupna cijena mlijeka mogla biti i viša, Viktorio se ne žali te kaže kako je proizvodnja isplativa.

– Otkupna cijena mlijeka lagano je rasla i sad dobivam tri kune po litri i lagao bih kad bih rekao da se s tom cijenom ne može biti plusu. No, počele su divljati cijene repromaterijala i plavog dizela pa ni mi više ne možemo biti sigurni da će proizvodnja biti isplativa. Telad koju uzgajam za tov bez problema uspijevam prodati, a najviše me brine to da za prodanu stoku na vrijeme dobijem novac – kaže Viktorio Bogadi.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI