Izrađen stručni rad o zdravstvenim navikama umirovljenika

U sklopu EU projekta Volonter penzioner, čiji je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije uspješno je završena prva od tri godine provedbe zdravstvenog savjetovališta za umirovljenike. Nakon istraživanja u kojem je u razdoblju od studenog 2020. do listopada 2021. godine sudjelovalo 50 članova Kluba Volonter penzioner, stručnjaci Zavoda izradili su rad pod nazivom „Anketa o zdravlju i zdravstvenim navikama umirovljenika Koprivničko-križevačke županije“. Na sastanku u prostorijama Zavoda stručni rad predan je predstavnicima koprivničkog Crvenog križa, a projekt je nastavljen posjetom umirovljenika savjetovalištu.

– Članovi Kluba umirovljenika Volonter penzioner imaju mogućnost odlaska na zdravstvena savjetovališta, kojima je cilj unapređenje psihofizičkog zdravlja starijih osoba. Svakog tjedna ih po dvoje odlazi u županijski Zavod za javno zdravstvo. Prilikom posjeta umirovljenicima se izmjeri krvni tlak, razina šećera u krvi, visina, težina, opseg struka i bokova te u razgovoru sa stručnjacima Zavoda ispune anketni upitnik o svom zdravlju i zdravstvenim navikama. Pritom umirovljenici dobiju i savjete, primjerice o usvajanju korisnih te mijenjanju po zdravlje štetnih navika, primjerenom korištenju zdravstvene zaštite, pravilnoj prehrani za starije osobe i sprečavanju debljine, primjerenoj tjelesnoj i psihičkoj aktivnosti, važnosti prestanka pušenja i pijenja alkoholnih pića i drugo – kažu Crvenom križu.

Rad je pokazao da većina ispitanika ocjenjuje svoje zdravlje općenito dobrim, iako ih 90 posto ima neku dugotrajnu bolest, a 72 posto zbog toga uzima lijekove. Umirovljenici ocjenjuju da su dobrog psihičkog zdravlja, zavidne vitalnosti i energije uz visoki rang pozitivnih emocija. Što se tiče prehrambenih navika, općenito se može zaključiti da se većina umirovljenika zdravo hrani, imaju tri obroka dnevno, jedu dosta voća i piju dosta tekućine.

Samo šest posto umirovljenika koji su sudjelovali u istraživanju tjelesno su neaktivni, ostali hodaju, voze bicikl i slično. Uz ovo zdravstveno savjetovalište, u sklopu projekta Volonter penzioner svakodnevno se provodi još mnoštvo aktivnosti kojima je cilj aktivno starenje i cjeloživotno učenje. Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI