IZVANREDNO OBRAĆANJE: Koronavirus ušao u koprivničku bolnicu! Dvoje od troje novozaraženih djelatnici su zdravstvenog sustava!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koronavirus doslovno je pokucao na vrata koprivničke Opće bolnice. Na izvanrednom javljanju za javnost, županijski Stožer civilne zaštite s Ratkom Ljubićem na čelu, upravo je priopćio kako su dvije od tri osobe čiji su brisevi bili pozitivni na koronavirus djelatnici koprivničke Opće bolnice. Tako je u Koprivničko-križevačkoj županiji trenutno ukupno zaraženo 19 osoba.

“Prvozaražena osoba, a riječ je o ženskoj osobi s područja županije nije iz zdravstvenog sustava, vrlo vjerojatno se zaradila preko osobe koja je stigla iz Francuske, no tu još uvijek utvrđujemo kontakte” – rekla je nakon uvodnog obraćanja šefa stožera Ratka Ljubića, glavna infektologinja koprivničke bolnice Draženka Vadla i dodala kako se vjeruje da se ta osoba zarazila obiteljskim putem te je samim tim kontoliranje kontakata mnogo jednostavnije za razliku od djelatnika iz zdravstvenog sustava. Zaražena je naime jedna čistačica i djelatnik iz bolničkog sustava, točno kojeg, nije precizirala dr. Vadla.

dr. Draženka Vadla

“Ujutro smo rekli da je 20-tak briseva bilo izuzeto, i od njih je 3 bilo pozitivno. Jedna je osoba upućena od liječnika opće prakse i provjeravamo kućne kontakte. Dvije osobe su iz zdravstvenog sustava. Nisu povezane jedno uz drugo. Tu je obrada zahtjevnija. Treba se anketirati 37 osoba, dio smo anketirali, a dio je u tijeku” – rekla je Draženka Vadla, vodeća koprivnička infektologinja:

“Bolnica je i dalje zatvoren i siguran sustav i jasno je koliko su važne mjere samoizolacije i socijalne distance. Ne znajući da smo u kontaktu s nekim tko je zaražen možemo unijeti virus u sustav što se u ovom slučaju dogodilo. Iz mjere predostrožnosti ostale su osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima upućeni su u samoizolaciju od 14 dana ovisno o tome kada su posljednji puta bile u kontaktu sa zaraženima” – dodala je Draženka Vadla.

O “proboju” virusa u koprivničku Opću bolnicu pričao je i ravnatelj koprivničke Opće bolnice dr. Mato Devčić:

“Ova situacija s novim pozitivnima nas ponovno upućuje na ozbiljnost cijele priče s pandemijom koronavirusne infekcije. Unatoč visokim mjerama zaštite koje provodimo prema našim zaposlenicima i pacijentima očito se dogodio unos virusa u sustav kroz pojedince koji su rutinskim provjerama na razini zaposlenika potvrđeni kao pozitivni. To su potpuno asimptomatske osobe, koje su otkrivene u rutinskom nadzoru zaposlenika” – rekao je Mato Devčić i dodao:

“Proces ćemo dalje nastaviti, a iznimno smo posvećeni kontaktima. U sljedećih 24 sada učiniti ćemo 50-tak obrisaka što zaposlenika, što kontakata izvan naše ustanove. Tako ćemo maksimalno brzo objektivizirati izvore odnosno smjer, put, unosa virusa u sustav. Sve osobe koje se potvrde pozitivne biti će upućene u samoizolaciju, sve da se sustav zaštiti, da se odvoje od sustava i onemogući daljnje širenje virusa u sustav” – napomenio je ravnatelj Devčić.

Župan Darko Koren

Na novinarsko pitanje što je sa zaraženim osobama, dr. Devčić je rekao kako još nema informaciju o daljnjem liječenju zaraženih te da će to odlučiti infektolozi. Doktorica Vadla je rekla kako će prvozaražena žena vjerojatno biti upućena u samoizolaciju.

“Ova situacija je pokazala kako trenutna situacija u Hrvatskoj nije za nikakvu ležernost ili liberalizaciju mjera što se predlaže od ljudi koji imaju očite potrebe biti u društvu. Budimo oprezni, budimo koncentrirani, izbjegavajmo okupljanja” – poručio je ravnatelj Devčić.

“Ponavljam, to su potpuno asimptomatske osobe. Po nekim epidemiološkim procjenama kontakta poslane su na testiranje. U sklopu grupe 30-tak obrisaka poslanih na kontrolu, koje su radile na istim mjestima, druge su osobe bile negativne. Zaraženi su slučajnim probirom pronađene kao pozitivne osobe” – zaključio je ravnatelj Devčić.

Na kraju izvanredne tiskovne konferencije javnosti se obratio koprivničko-križevački župan Darko Koren.

“Ovo je jedan od ključnih momenata u procesu borbe protiv koronavirusa. Danas što se dogodilo nepredvidljiva je stvar, a naš neprijatelj koronavirus poslije Domovinskog rata je najveći neprijatelj hrvatske nacije. Jutros smo bili sretni i zadovoljni i pozvali vas na sutrašnju pres konferenciju kako bi vam predstavili set mjera kako bi funkcijonirali u razdoblju koji traži drugačije razmišljanje javne uprave. Ova nam situacija ponovno ukazuje na činjenicu da naš nevidljivi neprijatelj koji nikada ne spava i da nas može iznenaditi u svakom trenutku” – rekao je župan Darko Koren i još jednom pozvao sve građane da uvaže i poštuju riječi struke i poštuju sve dane upute bez iznimaka.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI