Izvidi još traju: Što su radili policajci u domu i firmi poznatog podravskog poduzetnika

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnički su policajci prošli tjedan pretraživali prostorije tvrtke Ing inspekt u Ulici Taraščice u Koprivnici, kao i obiteljsku kuću direktora te tvrtke Željka Lončara u Peterancu. Kretanje policije u dvorištu Lončarovih bilo je zaista živo i odavalo je dojam kako je riječ o vrlo ozbiljnom kriminalističkom istraživanju.

Kako su Lončarovi lovačka obitelj, policajci su im oduzeli puške i pohranili ih u automobil, a iz kuće su krim-inspektori, dobro nam poznati iz nekih prošlih kriminalističkih istraga, iznosili papirnate vreće karakteristične za pohranjivanje dokaza i spremali ih u svoje automobile. Tijekom pretrage iz kuće je izašao Dario Lončar, sin direktora Ing inspekta, koji je očito zbog nervoze našeg fotografa počastio srednjim prstom. Na kraju je iz kuće izašao i sam Željko Lončar, sjeo u svoj terenac jeep i odvezao se za policijskim službenicima.

Kako smo u tom trenutku već znali kako policija usporedno pretražuje i prostorije Ing inspekta u Koprivnici, neslužbeno smo dobili informaciju kako je riječ o izvidima iz područja gospodarskog kriminaliteta. Službeno pak, nismo dobiti nikakvu informaciju o prirodi policijskog postupanja. Kod takvih pretresa, običavali smo istog dana dobiti informaciju policije ili Županijskog državnog odvjetništva o završenom istraživanju.

Takvi se pretresi u pravilu događaju kada je operativna akcija završena te se kreće u samu realizaciju ili uhićenje osumnjičenih. No, ništa se od toga nije dogodilo, a policija niti DORH do kraja tjedna nisu se oglasili. Na upit policiji odgovoreno nam je tek šturo kako je riječ o policijskim izvidima.

–  S obzirom na važeća zakonska ograničenja, nismo u mogućnosti odgovoriti vezano za policijsko postupanje koje navodite u upitu – odgovorila nam je glasnogovornica PU koprivničko-križevačke Dijana Žagar i podsjetila na zakon o kaznenom postupku koji je propisao kako je postupanje policije tijekom izvida tajno.

Mobitelom smo kontaktirali Željka Lončara, vlasnika tvrtke Ing inspekt. Nervoza od utorka, kada su mu policajci upali u tvrtku i dom, osjetno je splasnula i Lončar je vrlo smireno popričao s novinarom Podravskog lista.

– Nema govora o neugodnostima, pa ti su ljudi samo radili svoj posao. Bili su korektni, pristojni, uljudni. Nemam nikakve zamjerke na njihovo ponašanje – rekao je Željko Lončar, no ništa nije odgovorio o razlozima zbog kojih ga je policija posjetila.

– Morao sam, ne samo ja, potpisati izjavu koja nam brani da o ičemu govorim, tako da ne znam odakle vama bilo kakve informacije. No, nema veze. Dalje ću vas morati uputiti na svog odvjetnika Krunoslava Kunštića prema čijoj preporuci ne smijem baš ništa pričati – rekao nam je Lončar.

Krunoslavu Kunštiću, poznatom koprivničkom odvjetniku koji se pravno proslavio oslobađanjem “ekipe” iz afere Spice, Lončar se javio nakon policijskog postupanja i potpisao mu punomoć da ga zastupa ako dođe do nečega. Korektan kao i uvijek, Kunštić nam je odgovorio na upit, no ni u njegovu se odgovoru ništa konkretnije nije moglo iščitati.

– Zaista u ovoj fazi postupka zbog zakonskih ograničenja ne mogu ništa posebno reći, niti nama nisu trenutno poznati svi detalji, moramo pričekati da institucije odrade svoj posao nakon čega ćemo biti u prilici nešto konkretnije se izjasniti – odgovorio nam je Kunštić.

Navodno, policija kriminalističkim istraživanjem želi doznati je li se Željko Lončar i njegova tvrtka Ing inspekt ogriješila o zakon prilikom izdavanja uvjerenja sigurnosti i zaštite na radu i drugih dokumenata koje je ovlaštena izdavati. Istražitelji u ovom predmetu usko surađuju s Županijskim državnim odvjetništvom, zatraženo je i mišljenje ministarstva i državnog inspektorata nakon čega će policijski službenici odlučiti ima li osnove ili nema za podnošenje kaznene prijave protiv Lončara i tvrtke.

Tvrtka Ing inspekt pruža sve usluge iz područja zaštite na radu i zaštite od požara poput izrade procjene rizika i opasnosti za radna mjesta te izradu pravilnika, sustava, plana i programa osposobljavanja za određena radna mjesta. Osim toga, ovlašteni je serviser vatrogasnih aparata, a tvrtka je ovlaštena i za ispitivanje nepropusnosti plinskih instalacija.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Pijani mladić ušao u tuđu kuću

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da mladić (18) pod utjecajem alkohola od 1,25 promila jučer oko pet sati ujutro uČepelovcu neovlašteno ušao u kuću muškarca

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI