IZVJEŠTAJ PATOLOGA Lani je u koprivničkoj bolnici umrlo 625 osoba, čak petina na jednom odjelu

Na tom odjelu interne preminulo je uvjerljivo najviše pacijenata (točna brojka je 107), a njihove bolesti vezane su uz probleme s bubrezima i dijalizom, visokim tlakom, dijabetesom i srodnima


Autor: podravski.hr — 25.02.2019. / 19:28 Aktualno

Internistički odjeli Opće bolnice u Koprivnici

Više od stotinu pacijenata umrlo je lani na Odjelu nefrologije, dijabetologije i endokrinologije Opće bolnice u Koprivnici.

Na tom odjelu interne preminulo je uvjerljivo najviše pacijenata (točna brojka je 107), a njihove bolesti vezane su uz probleme s bubrezima i dijalizom, visokim tlakom, dijabetesom i srodnima.

Prema izvještaju službe za patologiju, u koprivničkoj Općoj bolnici lani je umrlo ukupno 625 pacijenata. Najviše, dakle, na odjelu nefrologije, a dalje po smrtnosti slijedi jedinica intenzivnog liječenja (96 umrlih), plućni odjel (84), kardiologija (68) te gastroenterologija i neurologija (60).

Na bolničkoj patologiji obavljene su ukupno 133 obdukcije umrlih, ali u tu brojku ulazi i 16 obdukcija osoba koje su preminule izvan bolnice te 12 koje je naložio sud. U koprivničkoj bolnici godišnje umre u prosjeku između 600 i 700 osoba, a uobičajeno se obducira 25 do 30 posto umrlih kako bi se ustanovio točan uzrok smrti.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, godišnje na području županije umre oko 1700 osoba. Krvožilne bolesti najčešći su uzrok smrti (između 40 i 50 posto), a na drugom su mjestu novotvorine, odnosno karcinomi (između 20 i 30 posto). (rm)

FOTO: NIKOLA WOLF