IZVJEŠTAJ PODRAVSKOG: Sve o profesoru latinskog koji je predavao s lažnom diplomom

Podravski list profile

Dražen Cvetković iz Šemovaca punih je 17 godina s lažnom diplomom predavao latinski jezik i povijest u Medicinskoj te Ekonomskoj i birotehničkoj školi u Bjelovaru. Nakon što je provjerom utvrđeno da je diploma magistra latinskog i povijesti s fakulteta u austrijskom Grazu lažna, Cvetković se pokušao “spasiti” novim krivotvorinama potvrda o završenom studiju, no na kraju je utvrđeno da su u pitanju novi “falsifikati” pa je dobio izvanredni otkaz.

Kako je Cvetkovićeva navodna diploma bila vezana uz Austriju, provjera je malo duže trajala, a čim je od Ministarstva vanjskih poslova stigla obavijest da se radi o falsifikatu, Vojislav Kranželić, ravnatelj Ekonomsko i birotehničke škole, pokrenuo je nužan postupak za izvanredni otkaz.

– Prvo sam ga pozvao na razgovor i on se pravdao da nam je zabunom donio krivu diplomu. Odmah drugi dan donio je dvije potvrde iz Austrije, kao i svojevrsnu verifikaciju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, a mi smo preko kolege profesora njemačkog jezika izravno kontaktirali Graz i za samo tri sata dobili potvrdu da su diplome lažne, kao i da potpisnici tih krivotvorenih dokumenata nemaju nikakve veze s njihovim sveučilištem. I od Filozofskog fakulteta smo dobili potvrdu da je riječ o krivotvorini – kaže Vojislav Kranželić.

Nakon definitivne potvrde da je riječi o krivotvorinama, Cvetković je dobio otkaz, a škola je proslijedila i kaznene prijave Državnom odvjetništvu i policiji zbog krivotvorenja isprava.

– Slučaj profesora latinskog i povijesti sve nas je šokirao. On se uvijek korektno odnosio prema poslu, a očito je kroz 17 godina rada stekao dobre vještine jer je bio omiljen među učenicima. No, norme se moraju poštivati, pogotovo kod nas u odgojno-obrazovnom sustavu, i nema nikakvog opravdanja za njegov postupak – zaključio je Vojislav Kranželić.

Vijest o krivotvorenoj diplomi šokirala je i mještane Šemovaca, kao i njegove bivše učenike s područja đuređevačke Podravine koji su pohađali školu u Bjelovaru. Stariji Šemovčani sjećaju se da je Cvetković svojevremeno studirao u Austriji, ali i da je dosta dugo bio u ulozi “studenta”.

– Nikad za njega ne bismo rekli je sklon napraviti to što je napravio. Prije zaposlenja u bjelovarskim školama šest je godina radio u Ministarstvu unutarnjih poslova, i to u službi za zaštitu ustavnog poretka, pa nas zbog toga još više čudi krivotvorenje diplome – pričaju nam Šemovčani.

Prije osam godina Cvetković je bio junak jer je dobio nagradu Ponos Hrvatske  za obranu učenika kojeg su u školskom dvorištu u Bjelovaru napali nasilnici. Uvijek je svima, dodaju Šemovčani, uskakao u pomoć pa su i zbog toga šokirani činjenicom da je na temelju lažne diplome njihov sumještanin 17 godina radio u bjelovarskim školama.

– On je rođen za posao profesora, ali nažalost ispalo je da nema diplomu i da nikad do kraja nije završio fakultet. Otkad se saznalo za krivotvorenje diplome više ga ne viđamo jer ga je vjerojatno sad sram pojaviti se bilo gdje – dodaju Šemovčani. Pokušali smo kontaktirati Dražena Cvetkovića, no on se nije javio na naše pozive niti odgovorio na poruke i upite.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI