‘Ja sam Ivan, timaritelj morskih lavova, a u zoološkom vrtu morate se posebno paziti ovih zvijeri’

Kako kaže naš sugovornik Ivan Tot, u zagrebačkom Zoološkom vrtu najopasniji su lavovi, čimpanze i leopard


Autor: podravski.hr — 21.01.2019. / 8:09 Stil

Ivan sa svojim kobilama Mirzom i Vilmom

Na zaista zanimljivog sugovornika naišli smo prošli tjedan u Ždali, mjestu u općini Gola kod Koprivnice. Naime, Ždalčanin Ivan Tot na svom imanju ima dvije kobile hrvatskog hladnokrvnjaka, Mirzu i Vilmu, koje voli jahati, a ponekad ih i upregne u kočiju ili sanjke kad ima snijega. Ivan je po struci veterinarski tehničar, radi u zagrebačkom Zoološkom vrtu kao timaritelj morskih lavova, a brine se i o vukovima, kineskom leopardu i domaćim životinjama.

– Ove kobile imam tri godine, a vrlo su pitome i druželjubive. Čak smo s jednom i obrađivali krumpir, onako po starinski i super nam je išlo. Sad su obje bređe i čekamo podmladak. Budući da su hrvatske autohtone pasmine, imamo puno posla s papirima i dokumentacijom kako bismo prijavili ždrjebad prema pravilima – rekao nam je prošli tjedan Ivan.

Mirza i Vilma Ivanove su ljubimice kojima posvećuje svoje slobodno vrijeme kad nije na poslu u Zoološkom vrtu.

– Tamo radim s morskim lavovima. To je vrlo zanimljiv i uzbudljiv posao na kojem nikad nije dosadno. Morski lavovi vrlo su simpatične i dobroćudne životinje koje uvijek privlače pažnju posjetitelja Zoološkog vrta, a budući da volim sve životinje, vrlo sam se brzo naviknuo na njih. Osim toga, na poslu radim i s vukovima i leopardom. Tamo sam već četiri godine i zaista uživam u svom poslu – rekao Ivan.

Kako kaže, to je vrlo odgovoran i ponekad opasan posao.

– S leopardom uvijek treba biti na oprezu. Kad ga hranim, hranu mu stavim u prostoriju u kojoj u tom trenu ne boravi jer njemu ne smijemo prilaziti. Najvažnije je u tom poslu ne zaboraviti zatvoriti vrata – kroz šalu će Ivan.

Kako kaže naš sugovornik Ivan Tot, u zagrebačkom Zoološkom vrtu najopasniji su lavovi, čimpanze i leopard.

– Zapravo je rad s leopardom najopasniji jer on ide i u vodu i penje se po stablu, a lavovi ipak zaziru od toga. Ipak, uživam u poslu, a opet kad sam doma u Ždali obožavam se družiti s mojim kobilama – zaključio je Ivan. (sm)

FOTO: DUBRAVKO VUTUC