Jakšić: I djelatnici javnog sektora će solidarno trpjeti krizu, krajnje rješenje su i otpuštanja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

“Ako to znači da će i moja plaća biti manja 15, 20 ili više posto – bit će!”, komentirao je danas koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić stanje u kojem se nalazimo zbog koronavirusa Covid-19.

Predstavljajući mjere kojima grad želi pomoći lokalnom gospodarstvu te građanima kazao je kako će i javni sektor morati trpjeti, solidarno, ovu krizu, pa tako i zaposlenici javnih službi u Gradu Koprivnici.

Dođe li do toga, nije isključio čak i mogućnost otpuštanja u javnom sektoru.

“Kad govorimo o manjim plaćama, naravno da nije isto smanjiti nekome koji kroz ovu krizu prolazi radeći u kancelariji ili netko tko je svaki dan vani i recimo skuplja smeće!”, rekao je Jakšić i pojasnio kako to znači da se neće plaća isto smanjiti nekom službeniku ili komunalcu.

S današnje presice Stožera civilne zaštite Koprivnice

Naravno, ukoliko uopće dođe do takvog rezanja u javnom sektoru.

Što se tiče mjera za pomoć, a trenutno je u gradskom proračunu osigurano oko 1,5 milijuna kuna, Jakšić je kao glavne istaknuo davanje potpora poslodavcima koji nisu otpuštali radnike i kojima će država sufinancirati minimalac od 3250 kuna.

“Oslobodit ćemo poslovne subjekte od plaćanja poreza na korištenje javnih površina, zakupa prostora u kojima rade, njima i udrugama. Oslobađaju se plaćanja komunalne naknade sve firme i obrti pogođeni krizom”, rekao je između ostalog Jakšić i dodao kako će i Grad stegnuti remen.

Nema zapošljavanja u gradskim službama, režu se nepotrebni rashodi koji nisu potrebni za nužno poslovanje, troškovi manifestacija, dotacije ustanovama i neprofitnim organizacijama… Zabranjuju se gradskim firmama daljnja ulaganja, no – kako je rekao – sve počete investicije i dalje idu po planu!

Dobra vijest ide i roditeljima – iznosi za vrtiće umanjit će se za vrijeme koliko će djeca biti kod kuće. Uplatnice stižu u travnju s umanjenim iznosima. Oni roditelji koji su izravno pogođeni krizom, ostali bez posla ili plaće Grad će u potpunosti platiti vrtić za vrijeme krize. Svoj novac od sufinanciranja dobit će i obrti za čuvanje. Umanjuje se i trošak za prehranu u školama.

Načelnik Policijske postaje Koprivnica Mišel Kiš potvrdio je kako je na području Koprivnice i okolice bilo dva slučaja kršenja samoizolacije.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Imamo nove slučajeve zaraze, pogledajte gdje…

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2,  a riječ je

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI