Jakšić o politici i Podravci: Protiv sam takvog kadroviranja, a Dalić i Mršić na simboličkoj razini nisu isti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i predsjednik Gradskog vijeća kao čelnici lokalne zajednice odlučili su danas na izvanrednoj presici ponovo reagirati na imenovanje Martine Dalić na čelo Podravke.

-Žalosti me i strašti što je Plenković odlučio preuzeti ulogu glavnog kadrovika u tvrtkama gdje država ima određeni udio u vlasničkoj strukturi. Kad se to slomi na lokalnu zajednicu, nije lijepo kad znaš da sve ovisi o jednom čovjeku – Andreju Plenkoviću. Za sve što će se u budućnosti događati s Podravkom odlučio je, dakle preuzeti teret odgovornosti na sebe – rekao je Mišel Jakšić, koprivnički gradonačelnik koji je i ovaj put istaknuo “ulogu” mirovinskih fondova s više od 52 posto udjela.

-Svi mi uplaćujemo u te fondove. Nije optimistično vidjeti iz prve ruke po n-ti put da funkcioniraju kao smokvin list i podizači ruku, klimavci za ono što će im u tom trenutku reći premijer.

Jakšić se osvrnuo i na Podravku te lokalnu zajednicu.

-Teško je vidjeti sve to, a znati da 70 godina ovaj kraj stvara Podravku, da su se radnici u vrijeme izgradnje i krizama odricali svojeg novca, da su oni osmislili vegetu, kampanje, da su prehranjivali našu vojsku u ratu, da i u ovom COVID vremenima ne bismo mogli bez njih i Podravke. Vama se pola države zatvara, a ti imaš kompanije koje stvaraju i rade, pa i lokalnoj zajednici je odmah lakše prebroditi krizu – dodao je Jakšić i dometnuo kako to apsolutno ništa ne znači za Plenkovića i HDZ.

Ivan Pal i Mišel Jakšić

Dodaje kako će brzo tražiti odgovore od nove predsjednice, što je s planiranim investicijama, radničkim pravima i povećanjem plaća, akvizicijama pa i onima u partnerstvu s nama, što je s kulturom, sportom…

-Plaće su u Podravci debelo ispod uobičajenog prosjeka i kakve bi trebale biti u ovakvoj multinacionalki. Ako menadžeri mogu imati velike plaće, NO velike naknade, ako država i mirovinci znaju povlačiti dobit – pa zašto ne bi i radnici imali pristojnije plaće – misli Jakšić.

Jakšić se dotaknuo i usporedbe odabira stranačkog kolege Zvonimira Mršića također od strane politike i sada Martine Dalić.

-Na simboličkoj razini je razlika. Mršić je do imenovanja u Koprivnici imao više od 70 posto potpore građana Koprivnice na izborima pa time i povjerenja. Nisam za to da ih trpamo u isti koš. On je čovjek koji je rastao i srastao s Koprivnicom, ona je došla sa strane. Imao je svoje vrline, dobre poteze, s nekima se političkim i gospodarskim potezima osobno možda i ne slažem, ali to je ljudski. Pa i ja, kad gledam unatrag nađem i sebi neke poteze koje bih sada radio drukčije – kazao je i na pitanje o prodaji državnog udjela u Podravci – nedvojbeno rekao Ne.

Martina Dalić ispred Podravke

Ivan Pal kazao je kako nije dovoljno stručan da govori o referencama Martine Dalić te kako će vrijeme pokazati je li ovo bio dobar odabir.

-Interes koji Koprivnica pokazuje ne treba u Zagrebu nikoga iznenaditi. Podravka je prevažna za Koprivnicu. Vlasnici su donijeli odluku, mi nemamo utjecaj, mi se s tim možemo ili ne složiti, ali ne možemo ništa promijeniti. Nekad je lokalna zajednica birala svoje predstavnike u NO-u, zašto tako ne bi bilo i sad? – upitao se Pal.

Zanima ga, kaže, kako će se razvijati, hoće li rasti zaposlenost i bijedne radničke plaće. Isto tako očekuje izgradnju novih najavljenih tvornica i najavljenih projekata.

-Zanima nas i Slaven i Podravka, hoće li se jače u ključivati u kulturu, događaje u zajedniciu… U Podravki, znate radi skoro 3500 samo Koprivničanaca. Pa gdje u zemlji radi toliko djelatnika iz jednog ovakvog grada – ističe Pal i podsjeća na prisutne strahove oko moguće prodaje Podravke, što nikako mu ne bi bilo prihvatljivo.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI