Jakšić: Od danas je Koprivnica najpovoljnija za nove poduzetničke investicije

Podravski list profile

Gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima predstavio je danas novi paket olakšica za male, mikro, srednje i velike poduzetnike koje bi im uvelike trebale olakšati kupnju parcela te daljnje poslovanje u gradskim poduzetničkim zonama Dravska i Radnička. Radi se olakšicama vezanim uz pravo građenja, odnosno kupoprodaju te olakšice vezane uz komunalnu naknadu i komunalni doprinos.

– Ovo je samo nastavak mjera koje provodimo u gradu, a u posljednjih godinu dana preko izravnih poticaja izdvojili smo više od dva milijuna kuna, dok smo 13,5 milijuna kuna uložili u poduzetnički inkubator koji bi trebao biti dovršen do 1. rujna. Ujedno je to i najveće ulaganje u moderne tehnologije u gradu u posljednjih 20 godina – rekao je gradonačelnik Jakšić.

Spomenuo je i to da na Koprivnicu odlazi 55 posto svih radnih mjesta u županiji te da je grad jedna od rijetkih jedinica lokalne ili regionalne samouprave u Hrvatskoj koja ima duplo veći izvod od uvoza.

– Poduzetničke zone popunjene su nam 60 posto, a imamo upite koji bi taj postotak dodatno povećali – rekao je gradonačelnik Jakšić.

Kao najveće prednosti ulaganja na području grada Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika, istaknula je nepostojanje prireza koji znatno olakšava poduzetnicima njihovo poslovanje, te struktura radne snage koja je poželjna kod poduzetnika, a koja se poboljšava stručnim studijima koji postoje u Koprivnici.

Što se tiče konkretnih mjera koje su predstavljene, radi se o pravu građenja uz godišnju naknadu od jedne kune po kvadratu za prve četiri godine te umanjenje cijene građevinskog zemljišta i do 100 posto ako je građevinski objekt sagrađen prije isteka roka od 24 mjeseca od sklapanja ugovora o pravu građenja za parcele do 5000 kvadrata.

Što se tiče komunalne naknade, za poduzetnike u zoni umanjuje se za 50 posto od iznosa za njihovu djelatnost prema odluci o komunalnoj naknadi, a uvedena su i dodatna umanjenja za poduzetnike-početnike i to čak u potpunosti u prvoj godini obavljanja djelatnosti. Mali i mikro poduzetnici mogu ostvariti oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa za gradnju poslovnog objekta, srednji u iznosu od 75 posto, a veliki u iznosu od 50 posto.

– Nakon ovih odluka koje se tiču komunalne naknade, komunalnog doprinosa i prava građenja za jednu kunu, možemo s pravom reći da najpovoljnije mogućnosti za ulaganje u Republici Hrvatskoj, od današnjeg dana ima upravo Koprivnica – zaključio je gradonačelnik Jakšić.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti