Jakšić ogorčen zbog financiranja sveučilišta: Naši studenti državi vrijede manje od ostalih

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Sveučilište Sjever je drugu godinu za redom popunilo sve redovite upisne kvote te upisalo i značajan broj izvanrednih studenata na svojih 26 studijskih programa u Koprivnici i Varaždinu.

– Usprkos svemu navedenom, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne prepoznaje i ne uvažava ove činjenice te umjesto da podupire razvoj Sveučilišta Sjever i potrebe ove regije, na neki ga način financijski kažnjava – komentirao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić financiranje Sveučilištu za ovu godinu.

– Moramo podsjetiti javnost da je Grad Koprivnica uložio u Sveučilište Sjever i njegov nastanak 50-ak milijuna kuna, što kroz dopusnicu, što kroz plaće i financiranje svih programa do prelaska na državni budžet, što kroz obnovu zgrade za koju studenti iz ostalih dijelova zemlje kažu da je jedna od najljepših zgrada u državi – kažu u Gradu.

Jakšić: Grad Koprivnica uložio je u Sveučilište Sjever i njegov nastanak 50-ak milijuna kuna

Ističe da, kad gledaju projekcije financiranja od strane države hrvatskim sveučilištima za 2019. godinu, Sveučilište Sjever je na debelom dnu, ništa se ne mijenja ni za 2020. godinu.

– Moramo reći da su svi ostali dobili mnogo više novaca nego što je bila projekcija, jedino je naše sveučilišta dobilo nekoliko tisuća kuna manje – napomenuo je gradonačelnik Jakšić.

U gradskoj upravi navode kako je Pula dobila više nego duplo sredstava od države nego Sveučilište Sjever, a ima 400 studenata manje. Dubrovnik je dobio također skoro duplo više sredstava, a ima tri puta manje studenata nego Koprivnica. Zadar, koji ima tisuću studenata više od Koprivnice, dobio je skoro pet puta više sredstava od Sjevera.

– Iz svega ovoga mogu samo zaključiti da studenti Sveučilišta Sjever iz Varaždina i Koprivnice vrijede manje od svih ostalih studenata – nadodao je gradonačelnik Mišel Jakšić i podsjetio i da je Menza trebala biti otvorena još u ožujku ove godine, no resorno ministarstvo još uvijek nije izdalo potrebne dozvole za njezino otvaranje.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI