Jakšić: Pokrećemo fond kao dodatak državnom minimalcu za ugrožena radna mjesta

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prema nekima, Koprivnica je idealan grad za život, zbog veličine grada, geografske pozicije i standarda. Grad u kojem su preživjele velike industrije postao je i sveučilišni centar, uskoro će se graditi i nova škola. No kritičari kažu da gradska uprava troši javni novac na neučinkovit način, da nema dovoljno malog i srednjeg poduzetništva. O svemu tome, ali i o nezaobilaznoj temi  pandemije koronavirusa pričali smo s čelnim čovjekom Koprivnice, Mišelom Jakšićem.

PL: Ušli smo u zadnju četvrtinu vašeg trenutačnog mandata. Što su po vama najveći uspjesi gradske uprave i vas kao gradonačelnika?

Moderni svijet napreduje neslućenim brzinama i sigurno da je teško reći što bi to bio najveći uspjeh jer nas povijest uči da neke stvari koje su prije deset godina izgledale kao znanstvena fantastika danas su, zahvaljujući razvoju tehnologije i znanosti, a samim time i života, normalna stvar. No ono što bih volio izdvojiti kao uspjeh gradske uprave je prije svega čuvanje i daljnja nadogradnja visokog društvenog standarda. Jedan smo od rijetkih gradova u Republici Hrvatskoj koji isplaćuje stipendije svim redovnim studentima, omogućuje besplatne bilježnice i radne bilježnice svim osnovnoškolcima, imamo jednu od najnižih cijena te mjesto za svu djecu u dječjim vrtićima i brojne druge pedagoške programe. Isto tako, ne zaboravljamo naše potrebite pa naši umirovljenici dobivaju zaslužene božićnice i uskrsnice, a prepoznati smo i po brojnim programima pomoći i podrške osobama s invaliditetom. Od infrastrukturnih projekata izdvojio bih novo igralište u gradskom parku, novi Inkubator kreativnih industrija, reciklažno dvorište u Herešinu, spojnu cestu Reka – Starigrad, energetsku obnovu zgrade OŠ Braća Radić, obnovu objekta dječjeg vrtića Loptica, Domoljuba i Sinagoge, asfaltiranje prometnica u Bakovčicama, Jagnjedovcu i na Vinici. Ulagali smo u vodovod i kanalizaciju na Vinici, Podolicama, u Draganovcu. Vodili smo brigu i o demografiji i poduzetništvu pa smo donijeli paket mjera za poduzetnike za kupovinu zemljišta u našim poduzetničkim zonama. Isto tako, potičemo mlade ljude da kupuju zemljišta po nikad povoljnijim cijenama, a naš APOS ovih dana kreće s gradnjom novih objekata sa stanovima za građane. Moram naglasiti da smo proveli i snažnu, na mahove i nepopularnu, financijsku konsolidaciju koja nam omogućava optimističnije planiranje budućeg razvoja. No, da se vratim na početak odgovora. Najveći uspjeh? S današnjim pogledom sigurno je da će to biti brza cesta, za koju doista vjerujem da je došlo vrijeme za okupljanje svih političkih i inih struktura za našu Koprivnicu, za Podravinu i Prigorje, a vezano uz izgradnju brze ceste. Dosadašnje garniture saborskih zastupnika na tom su testu pale, ‘ajmo je sada zajedno ostvariti, izgraditi.

PL: Što je još u planu napraviti?

Ove godine kreće Aglomeracija Koprivničkih voda vrijedna 512 milijuna kuna kao naš najveći europski projekt u povijesti. Deseci kilometara nove vodovodne i kanalizacijske mreže dolaze u ovaj kraj i s tim povezana asfaltiranja, rekonstrukcije i obnove ulica, a to će najviše osjetiti naša prigradska naselja. Isto tako, pokrećemo gradnju škole na Podolicama, dvorane u sklopu OŠ Đuro Ester i rekonstrukciju Zrinskog trga. Naravno da će biti još podosta uređenja ulica s nikad većim težištem na prigradska naselja. Čeka nas gradnja dva rotora u partnerstvu s Hrvatskim cestama, a ovih dana potpisujemo ugovore i odmah krećemo u gradnju novog dječjeg vrtića u Starigradu te rekonstrukciju zgrade OŠ Antun Nemčić Gostovinski. Svi pobrojeni projekti krenut će u realizaciju ove godine.

PL: Imate li kakve najave novih ulaganja u poduzetničke zone. Što je ulaganjima Kristijana Krezića. Jeste li u kontaktu?

Dosad imamo potpisano deset ugovora, od čega je devet novih poduzetnika u našim poduzetničkim zonama. Dodatno, jedan je pred potpisom, a s još tri potencijalna investitora pregovaramo. U zonama Dravska i Radnička stavljeno je pod poduzetničku aktivnost 110.000 kvadrata. Svakako želim naglasiti i naše velike postojeće gospodarske sustave, a tu moram spomenuti Hartmann, koji je u provedbi milijunskih ulaganja, a prema razgovorima koje imamo s gospodinom Pucarom, i Podravka se sprema u velike investicijske projekte u Starčevićevoj i zoni Danica. Kristijan Krezić završava nacrte i potrebnu papirologiju. Komunikacija s njim je korektna i očekujemo skoru gradnju i zapošljavanja. Vesele nas trendovi u obrtništvu i u malom i srednjem poduzetništvu, a naravno i u velikim gospodarskim sustavima jer su oni samo nastavak pozitivnog, sad već četverogodišnjeg trenda porasta novostvorenih radnih mjesta u našoj Koprivnici. Samo se nadam da aktualna zdravstvena kriza u svijetu, pa i kod nas, neće predugo trajati pa tako niti proizvesti prevelike ekonomske štete, a to onda znači i zaustaviti predviđene investicije i projekte. Jer, još su nam svježa sjećanja na ekonomsku krizu koja nas je pogodila prije 10-ak godina od koje smo se godinama oporavljali.

PL: Koprivnica je sveučilišni grad, a Sveučilište Sjever konstantno se razvija. To je nedvojbeno velik dobitak za grad. Kako gledate na smjer kojim se sveučilište razvija, pogotovo studijski centar u Koprivnici ?

I dalje vjerujem da će u budućnosti Sveučilište Sjever imati jednak značaj za ovaj grad kao što ima Vegeta. Drago mi je da se sad već vide efekti toga koliko su značajan posao za razvoj našeg sjevera napravili najprije Zvonimir Mršić, a potom Vesna Želježnjak i Zoran Milanović, tada premijer, danas predsjednik Republike Hrvatske. U Sveučilišnom centru Koprivnica danas studira oko tisuću studenata i veseli me ta mladost koja nosi inovaciju, kreaciju i novi život. Izgrađena je studentska menza, krećemo u izgradnju studentskog doma, a sigurno je da uz rast gospodarske aktivnosti i dolazak studenata doprinio pozitivnim trendovima koje vidimo već sad u stanogradnji. Naime, u našoj Koprivnici trenutno se gradi 150 stanova. Gospodarstvo sjevera je, uz turizam Jadrana, pokretač ove zemlje i prijeko nam je bila potrebna snažna visokoškolska ustanova, odnosno sveučilište. Drago mi je da to sad prihvaćaju i ‘nevjerni Tome’. Na nama je svima da ga i dalje razvijamo i dižemo njegovu prepoznatljivost, a da se malo našalim, i izbori za predsjednika Republike Hrvatske donijeli su dodatnu prepoznatljivost. Naime, Zoran Milanović donio je odluku o osnivanju javnog sveučilišta u Koprivnici, a njegov protukandidat Miroslav Škoro radi na našem sveučilištu. Ono što bih želio je da se i država počne postavljati prema Sveučilištu Sjever na pošten i pravedan način. Nije fer da naše Sveučilište dobiva najmanje sredstava po studentu, nekoliko puta manje od ostalih hrvatskih sveučilišta, kao što nije fer da studentsku menzu i studentski dom gradimo mi sami, a ostalima to plaća država.

PL: Neki kažu da bi trebalo više tehničkih smjerova?

Danas je u Koprivnici 50 posto studenata na tehničkim smjerovima, uz trend stalnog rasta, a prema informacijama kojima raspolažem, spremaju se i novi tehnički smjerovi.

PL: Kakvo je stanje s gradnjom škole u Podolicama, imate li kakvu financijsku konstrukciju. Tko će financirati projekt i u kojem obimu?

Nakon desetljeća čekanja, nekorektnih postupaka države prema našem gradu, mogu reći da ćemo krajem ove godine pokrenuti gradnju škole i dvorane na Podolicama. Upoznali smo javnost s idejnim rješenjem prof. dr. Hrvoja Njirića, u tijeku je izrada dokumentacije za natječaj za glavni projekt i gradnju koji ćemo objaviti u svibnju. To znači da bi konkretni radovi na terenu započeli još ove godine. Razmatramo više opcija financiranja, ili putem dugoročnog kredita ili putem obveznica, a imat ćemo spremno nešto i vlastitih sredstava. Imamo i usmeni dogovor s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem da će opremanje škole i dvorane financirati država.

PL: Slučaj Pevec? Moramo ga tako nazvati, jer se o njemu raspravlja već godinama. Tvrdite da on sada nije više teret u poslovanju Komunalca i da ostvaruje dobit. Koliku?

Procijenjena dobit centra Pevec je cca 700.000 do 800.000 kuna na godišnjoj razini. Za mene ‘slučaj Pevec’ ne postoji, postoji samo veliki centar na ulasku u našu Koprivnicu u kojem radi stotinjak naših sugrađana, posluju naši poduzetnici, centar koji ima popunjen kapacitet te ga, očito, rado posjećuju i kupci. I naravno, postoji vrijedna gradska imovina što nije nebitan element.

PL: Dugoročno gledano, je li ipak kupnja centra Peveca bila pogreška?

Nema ni govora o pogrešnoj odluci. Grad je u tom trenutku kupio imovinu znatno ispod tržišne cijene, spašena su radna mjesta, izbjegli smo pretvaranje ovog velikog centra u potencijalnu ruinu na ulazu u grad, posljednja službena procjena vrijednosti centra govori da je vrijednost 15 milijuna kuna veća nego što je kredit. To sve čini imovinu grada. A da je jasno da se radi o dobroj odluci, sad se vidi i po tome što su, koliko vidim, i kritičari utihnuli, što je možda najbolji pokazatelj.

PL: Oporba vas je često pitala u što ste uložili novac od prodaje plinskog biznisa. Bile su najave gradnje vanjskih bazena?

Mislim da je o okrupnjavanju energetskog sektora sve već rečeno i neovisna stručna javnost konstatirala je da smo napravili dobar poslovni potez. Svi naši financijski izvještaji su javni, dostupni, dobivamo najviše ocjene za transparentnost i otvorenost. Novac je u životu Koprivnice, u našim vrtićima, školama, stipendijama, cestama i brojnim drugim programima i sadržajima. Projekt vanjskih bazena je u pripremi i sigurno je da i oni uskoro dolaze na dnevni red iako vjerujem da se svi slažemo da su trenutni prioritet škole, dvorane i vrtići. Idemo biti pošteni prema sebi i priznati si već danas da imamo bazene i popratne sadržaje na bazenima kakve ima malo gradova u Hrvatskoj, a da ne govorimo o gradovima u našem okruženju.

PL: Hoće li Koprivnica uvesti prirez?

Ne. I mislim da se sada, u ovoj aktualnoj situaciji, najbolje vidi zašto ponavljamo da neuvođenjem prireza svake godine ostavljamo šest milijuna kuna u novčanicima naših sugrađanski i sugrađana. Zanimljivo je pročitati kako neki kolege kao nove reformske iskorake prezentiraju rezanje ili ukidanje prireza, a mi ga nikad nismo niti imali. Sigurno je da i ta odluka doprinosi visokoj kvaliteti života u Koprivnici.

PL: Što općenito mislite o političkom nadmetanju i komuniciranju u Koprivnici?

Očito je da je trend u hrvatskoj, europskoj i svjetskoj politici da je razina komuniciranja pala na niske grane. Sigurno je tome doprinijela i sistemska kriza zapadne demokracije i kapitalizma. Gledajući lokalno, nema velikih razlika, no iz osobnog kuta mogu reći da me puno puta nasmije kad se kao veliki mesije i reformatori pojave ljudi koji su dvadeset godina dio političke i gospodarske elite pa odjednom imaju neki eliksir u bočici za spas svijeta. Ili neki koji su danas veliki nezavisni ljudi u smiraju poslovne karijere, a u naponu poslovne karijere domet im je bio mijenjanje stranaka, privatni biznisi s elitama protiv kojih se danas, kao, bore ili pisanje pravnih mišljenja za uskočke optuženike. No, svakoj krizi, pa i krizi komuniciranja, jednom ipak dođe kraj pa tako vjerujem da će dolaskom mlađe generacije načelnika, gradonačelnika, župana i ministara doći i do normalnijeg, argumentiranijeg, transparentnijeg i vjerodostojnijeg komuniciranja. I sami ste svjedoci da je ovoj gradskoj upravi, pa i meni osobno, izrečeno bezbroj laži i kleveta. Neke su dobile i sudske epiloge, a neki su očito svjesni da nikad ne bi dobili medijski prostor da ne nose okolo moju sliku u novčaniku. Zalažem se za odgovornost u poslu, ali i u javnoj komunikaciji.

PL: Imate li ambicija postati saborski zastupnik ili biti dio izvršne vlasti ako SDP pobijedi na izborima?

Ponovit ću, fokusiran sam jedino na novi gradonačelnički mandat u Koprivnici. Puno je projekata pred nama i to me puni veseljem, optimizmom i motivom. SDP danas ima samo dva župana i četiri gradonačelnika velikih gradova i sigurno je da sam svjestan da se od nas očekuje da napravimo sve za pobjedu na parlamentarnim izborima. To ću, naravno, i napraviti. Najbolji dokaz tomu rezultati su i na europarlamentarnim i na predsjedničkim izborima na kojima je Koprivnica imala jedan od najboljih rezultata SDP-a u Hrvatskoj, podosta iznad županijskog i nacionalnog prosjeka. Napravit ćemo to opet.

PL: Neki kažu da predsjednik SDP-a Davor Bernadić nije materijal za premijera i da će on biti najveći uteg SDP-a na predstojećim izborima. Koje je vaše mišljenje?

Davor Bernardić vodio je SDP do sjajnih rezultata na europarlamentarmim i predsjedničkim izborima, pokazao je da svojoj mladosti zna dodati i dodatno iskustvo. Najbolji primjer za to je i druga izborna jedinica gdje je naš koordinator Rajko Ostojić, i sumnjam da će bilo koja druga lista uspjeti ponuditi jaču osobu sa stručnim i političkim autoritetom od Ostojića. Dakle, Bernardić je sposoban okupljati timove snažnih ljudi i ono što svakako treba podržati je borba protiv korupcije kojoj je on predan, a ne kao Andrej Plenković koji bi najradije ukinuo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa da bi njegovi šerifi mogli i dalje obavljati privatne biznise javnim novcem. Davor Bernardić bit će dobar premijer.

PL: Suočeni smo s krizom oko izbijanja epidemije koronavirusa. Radi se o  strahovitom izazovu i prijetnji koja bi mogla urušiti naš način života. Ako se uspije suzbiti onaj zdravstveni aspekt prijetnje, ostaje nam onaj gospodarski. Vlada je pripremila neke mjere za oporavak gospodarstva i sprječavanje njegova urušavanja. Što mislite o tim mjerama?

Ovo je nadstranačko pitanje. Ova pandemija doslovce je ratno stanje. Nema prostora i potrebe za pametovanjem, nego jednostavno svi moramo puhati u isti rog. U ovakvoj krizi teško je naći idealna rješenja, no Krizni je stožer dosad odradio korektan posao. Zato moram reći da su mi pomalo smiješni pojedini političari koji love malo medijske pažnje i predstavljaju se kao spasitelji. Sada spašavamo gospodarstvo i društvo, a vremena za analize i kritike će biti kada suzbijemo ovu zdravstvenu i gospodarsku prijetnju. I na kraju veliko hvala svim zdravstvenim i policijskim djelatnicama i djelatnicima. Ti ljudi danas riskiraju vlastito zdravlje i odrađuju ogroman posao za sve nas i naše najbliže. Jedina stvar koju bih volio dodati i uputiti kao apel je da ne dozvolimo da u ovoj krizi opet račun plate jedino i isključivo ljudi koji rade u privatnom sektoru. Ne smijemo dozvoliti da privatni sektor dijeli otkaze, a javni sektor razmišlja hoće li morati koristiti godišnji ili plaćeni dopust. Ako kriza potraje i pokaže se potreba za rezovima, sada odgovorno najavljujem da će kod nas sustav javne uprave dijeliti sudbinu privatnog sektora.

PL: Hoće li se grad Koprivnica odlučiti za neke od mjera kako bi olakšali krizno stanje svojih gospodarstvenika, pogotovo onih koji se bave uslužnim djelatnostima?

Svakodnevno pratimo situaciju, u petak smo donijeli prvi paket mjera, no sigurno je da ćemo i to dorađivati ako se kriza nastavi. Pogođene gospodarstvenike oslobađamo komunalne naknade, plaćanja naknade za terase i pokrećemo fond kao dodatak državnom minimalcu za ugrožena radna mjesta. Isto tako, ukidamo najamnine za pogođene djelatnosti. Idemo i s olakšicama za roditelje u vezi cijene vrtića. Dodatno, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Koprivnica organizirana je dostava hrane i potrepština našim najstarijim sugrađanima kojima je potrebna pomoć.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI