Jakšinić oslobođen za kriminal, Županijski sud ukinuo presudu

Županijski sud u Vukovaru usvojio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici i ukinuo prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Koprivnici kojom su poduzetnik iz Svetog Ivana Žabna Dražen Jakšinić (56) i njegova tvrtka Jakšinić d.o.o. oslobođeni optužbe za tri kaznena djela prijevare i pokušaja zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju kojima su Agrokor, njemačka tvrtka Nutz i tvrtka Pioneer sjeme oštećeni za 51 milijun kuna.

Najveća šteta Agrokoru

Istom presudom oštećeni Trgovačko društvo Agrokor trgovina s 45,1 milijuna kuna, njemačko trgovačko društvo Nutz s 3,3 milijuna kuna i Pioneer sjeme s 2,8 milijuna kuna upućeni su na parnični postupak. No, vijeće Županijskog suda u Vukovaru na čelu s predsjednikom vijeća Goranom Miličevićem nakon uložene žalbe Općinskog državnog odvjetništva utvrdilo je kako je Općinski sud u Koprivnici pogriješio tako da je bitno povrijedio odredbe kaznenog postupka propustivši točno utvrditi činjenično stanje.

– Prvostupanjski sud utvrđuje postojanje nespornog fiktivnog računa po kojem su optuženici neistinito prokazali prodaju smjese temeljem koje je zatražen povrat PDV-a, a ne obrazlaže svoj stav u odnosu na činjenice jesu li optuženici kazneno odgovorni za počinjenje kaznenih djela zbog čega je obrazloženje presude nejasno – navodi se u odluci Županijskog suda u Vukovaru. U svojoj odluci vijeće Županijskog suda u Vukovaru kaže kako iz obrane optuženog Jakšinića, provedenog knjigovodstvenog vještačenja te djelomično i iskaza svjedoka doista proizlazi da je Dražen Jakšiinić napravio fiktivni račun koji je ovjerio svojim potpisom, a koji je, kako navode, imao za cilj smanjenje porezne obveze PDV-a prema državnom proračunu.

– U presudi nije utvrđeno je li optuženik imao isključivi interes za takvo postupanje, zbog čega je obrazloženje presude da je optuženik to učinio na intervenciju odgovornih osoba iz Agrokora u tom dijelu ostalo neobrazloženo i bez utemeljenje ocjene i izvedenih zaključaka prvostupanjskog suda – navedeno je u odluci Županijskog suda u Vukovaru. Sudsko je vijeće naredilo Općinskom sudu u Koprivnici “da u ponovljenom postupku utvrdi radi li se u konkretnom slučaju o poreznom deliktu ili ne i te činjenice treba valjano obrazložiti”.

Pogreške treba ispraviti

Osim toga, Županijski sud naredio je Općinskom da mora “u dovoljnoj mjeri cijeniti iskaze ispitanih svjedoka” te i nalaz i mišljenje knjigovodstvenog vještaka, kao i prikupljenu dokumentaciju poslovnog odnosa Jakšinić d.o.o. i oštećenih trgovačkih društava. Uz to sve Županijski sud je naredio Općinskom da utvrdi “jel li doista optuženik postupao s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi”, odnosno mora vagnuti činjenicu da je Dražen robu koju je preuzeo temeljem zaključenih ugovora od oštećenih trgovačkih društava dalje prodavao putem veleprodaje i maloprodaje tvrtke Jakšinić d.o.o. i prodano naplatio i je li od prodanih iznosa vraćao dug tim tvrtkama.

– Potrebno je utvrditi gdje je roba završila, u koje je svrhe prodana odnosno plasirana – zaključak je Županijskog suda u Vukovaru, odnosno naredba Općinskom sudu kako se u ponovljenom postupku moraju ponašati da presuda koju donesu bude zakonita.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI