Jakupec: Očekujem urod od sedam tona kukuruza po rali

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Počela je sezona berbe kukuruza u Podravini, a svi poljoprivrednici nadaju se da će urod i po količini i po kvaliteti biti odličan. Vremenske prilike bile su idealne za kukuruz, što potvrđuju i prinosi na samom početku berbe.

Zlatko Jakupec iz Gotalova, naselja na području općine Gola, u berbu je krenuo ranije nego što je planirao jer mu na pojedinim zemljištima probleme stvaraju divlje svinje.

– Imam parcele nedaleko od šuma pa su divlje svinje ponovno postale prava napast na usjevima kukuruza. Rodna je godina, što im je dodatni mamac pa sam prisiljen krenuti s berbom – priča nam Zlatko Jakupec.

Kukuruz je u ovoj sezoni posadio na površini od šest rali, a sav urod koristi za vlastite potrebe jer se bavi uzgojem krava.

– Mi u Prekodravlju svi smo stočari jer nemamo previše zemlje na raspolaganju kako bismo se isključivo bavili ratarstvom. Ova će godina s urodom kukuruza biti odlična i očekujem da ću dobiti sedam tona po rali. To će mi biti dovoljno za ishranu krava – kaže Zlatko Jakupec.

Trenutno Zlatko uzgaja 20 krava, a od mljekarstva, ističe on, više se ne može dobro živjeti. Za litru mlijeka dobiva oko 2,35 kune, što mu nije dovoljno da pokrije sve troškove.

– Da nema poticaja, mljekarstvo bi za nas manje uzgajivače krava definitivno bilo neisplativo. Svi mi koji još uvijek nosimo mlijeko na mljekaru ne možemo računati na zaradu jer nam mljekarska industrija stalno ruši cijenu. To je žalosno jer su došla vremena da mali poljoprivrednici više ne mogu dostojno živjeti od svog rada – zaključio je Zlatko Jakupec.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI