Jasminka uzgaja krave: Nisam ispraznila štalu i dalje sam svoja gazdarica

Podravski list profile

Jasminka Kolar jedna je od rijetkih Đurđevčanki koja i dalje uzgaja krave, a mljekarstvo je zamijenila proizvodnjom sireva. Drastičan pad cijene mlijeka prije deset godina bio je razlog da odustane od suradnje s mljekarskom industrijom te da se okrene vlastitoj proizvodnji.

– U štali imam devet krava i odavno je za nas male farmere suradnja s mljekarskom industrijom neisplativa. Za litru mlijeka mali proizvođači dobivaju manje oko dvije kune po litri pa i ne čudi što je sve manje domaćinstava koji uzgajaju krave – priča nam Jasminka Kolar.

Odluka da se okrene proizvodnji sireva, dodaje ona, pokazala se kao pun pogodak. Na taj način sad ima kakvu-takvu zaradu, a ostala je vjerna tradiciji uzgoja krava.

– S obzirom na to da na našem području gospodarstvo nije razvijeno, znala sam da ću teško pronaći posao i donijela sam odluku da i dalje uzgajam krave i mlijeko koristim za proizvodnju sireva. Mogu reći da nisam požalila što nisam ispraznila štalu jer sam i dalje sama svoja gazdarica i nekako uspijevam preživljavati od prvog do do prvog – ističe Jasminka Kolar.

Za svoje sireve vrlo brzo pronašla je stalne kupce pa nema problema s plasmanom “robe”. Zahvaljujući proizvodnji sireva uspijeva financirati školovanje djece, a to joj je najvažnije.

– Meni je na prvom mjestu podići djecu na noge i hvala Bogu da mi posao sa sirevima dobro ide. Još uvijek ima puno građana koji cijene domaću proizvodnju i dok je god tako, moći ću se i dalje baviti uzgojem krava – zaključila je Jasminka Kolar.

FOTO Darko Imbriša

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti