Jasminka uzgaja krave: Nisam ispraznila štalu i dalje sam svoja gazdarica

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jasminka Kolar jedna je od rijetkih Đurđevčanki koja i dalje uzgaja krave, a mljekarstvo je zamijenila proizvodnjom sireva. Drastičan pad cijene mlijeka prije deset godina bio je razlog da odustane od suradnje s mljekarskom industrijom te da se okrene vlastitoj proizvodnji.

– U štali imam devet krava i odavno je za nas male farmere suradnja s mljekarskom industrijom neisplativa. Za litru mlijeka mali proizvođači dobivaju manje oko dvije kune po litri pa i ne čudi što je sve manje domaćinstava koji uzgajaju krave – priča nam Jasminka Kolar.

Odluka da se okrene proizvodnji sireva, dodaje ona, pokazala se kao pun pogodak. Na taj način sad ima kakvu-takvu zaradu, a ostala je vjerna tradiciji uzgoja krava.

– S obzirom na to da na našem području gospodarstvo nije razvijeno, znala sam da ću teško pronaći posao i donijela sam odluku da i dalje uzgajam krave i mlijeko koristim za proizvodnju sireva. Mogu reći da nisam požalila što nisam ispraznila štalu jer sam i dalje sama svoja gazdarica i nekako uspijevam preživljavati od prvog do do prvog – ističe Jasminka Kolar.

Za svoje sireve vrlo brzo pronašla je stalne kupce pa nema problema s plasmanom “robe”. Zahvaljujući proizvodnji sireva uspijeva financirati školovanje djece, a to joj je najvažnije.

– Meni je na prvom mjestu podići djecu na noge i hvala Bogu da mi posao sa sirevima dobro ide. Još uvijek ima puno građana koji cijene domaću proizvodnju i dok je god tako, moći ću se i dalje baviti uzgojem krava – zaključila je Jasminka Kolar.

FOTO Darko Imbriša

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Katedralni zbor predstavio plan rada

Prošli je tjedan u prostorijama biskupske rezidencije grkokatoličke katedrale Presvete Trojice održana godišnja skupština Katedralnog pjevačkog zbora Križevci. Skupštinu je predvodio predsjednik Katedralnog pjevačkog zbora

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI