Jasna: Bez poticaja uzgoj šećerne repe bi nam bio neisplativ

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Obitelj Puhar iz Đelekovca već se 20 godina bavi uzgojem šećerne repe. Iako šećerna repa više nije toliko isplativa, Puharovi zasad ne namjeravaju odustati od uzgoja. U ovoj sezoni šećernu repu imaju na 15 hektara i početak berbe pokazao je da će urod biti dobar.

– Po količini je urod u skladu s dobrim godinama, ali je upitan sadržaj šećera, no nadamo se da će i on biti u skladu s očekivanjima. Mi smo koristili potporu iz fonda Europske unije za šećernu repu pa ćemo je bez obzira na situaciju uzgajati najmanje još tri godine jer smo se tako obvezali – kaže Jasna Puhar.

Otkupna cijena, dodaje Jasna, ne ide na ruku uzgajivačima pa je to jedan od glavnih razloga zašto sve manje poljoprivrednika sadi šećernu repu. Za tonu će cijena biti 200 kuna pa je upitno hoće li se pokriti svi troškovi uzgoja.

– Spašavaju nas poticaji koje dobivamo za uzgoj šećerne repe. Da nema tih poticaja, sigurno bismo bili u minusu. Ovako se još borimo i ne odustajemo od uzgoja. Nekad nije bilo poljoprivrednika u Đelekovcu koji nije imao šećernu repu, a sad je, uz naše, ostalo samo jedno gospodarstvo koje se bavi tim uzgojem – priča nam Jasna Puhar.

Jasna Puhar

Troškovi uzgoja, ističe Jasna, kreću se oko 10.000 kuna po hektaru. Tu nisu uključeni troškovi radne snage i goriva za traktore koji znatno povećaju taj iznos.

– S ovom otkupnom cijenom po hektaru možemo dobiti oko 14.000 kuna, što   potvrđuje da bi uzgoj bio neisplativ bez poticaja. Ukupno obrađujemo 150 hektara zemlje i uzgoj žitarica nam donosi prihode od kojih se može koliko toliko dostojno živjeti – zaključila je Jasna Puhar.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Suzana Dimač nova predsjednica KUD-a Zrin

Dugogodišnja potpredsjednica KUD-a Zrin iz Legrada Suzana Dimač izabrana je za predsjednicu, dok je dosadašnji predsjednik Dragutin Matoš preuzeo ulogu potpredsjednika tog društva, odlučeno je

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI