Javni poziv za sudjelovanje u projektu Drava Art Biennale 2021. (DAB ’21.)

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Muzej grada Koprivnice razradio je ideju povezivanja umjetnika, galerija, muzeja i drugih institucija u gradovima smještenima uz rijeku Dravu i u širem panonskom prostoru, sa svrhom zajedničke organizacije izložbe mladih umjetnika.

Muzej je već organizirao skupnu izložbu Drava art annale Koprivnica
(DAAK) u kojoj su sudjelovali mladi umjetnici srednjoeuropskog kruga, nastojeći kroz umjetnost problematizirati ekološki održiv razvoj i aktualnu komercijalizaciju vode.

Na tom tragu pokrenut je Drava Art Biennale 2013. – grupna izložba za umjetnike koji tematiku propituju putem različitih medija i nekoliko perspektiva: od radova s političkim podtekstom do onih sa snažnom metafizičkom dimenzijom.

U 2015. problematizirao je vodu kao političko pitanje – privatizaciju vode i vodu kao zajedničko dobro, u 2017. sužava interes na kontekst javnog prostora grada propitujući koliko (ne)prisustvo vode oblikuje
gradsko tkivo, dok je u 2019. fokus stavljen na odnos vode i razvoja industrije.

U trenutnom vremenu nesigurnosti, nestalnosti, promjena koje neprestano testiraju naše mogućnosti transformacije i prilagođavanja postavlja se pitanje čemu nas voda može poučiti?

Voda kao najrasprostranjenija tvar u prirodi, nastala kao najjednostavniji spoj dva najreaktivnija elementa podsjeća na jednostavnost života istovremeno zrcaleći njegovu kompleksnost kroz svoju mnogoznačnost u
ljudskim životima. Svojom dualističkom prirodom i sposobnošću stvaranja i uništavanja voda je bliska čovjeku.

Kao izvor života od poganskih običaja do brojnih religija smatrana je sredstvom duhovnog i fizičkog (o)čišćenja i obnavljanja, dok u razarajućim bujicama i poplavama simbolizira izvor smrti.

Istovremeno, kao oblik drugosti pruža mogućnost zrcaljenja. Omogućuje (auto)refleksiju osobnog ili društvenog sustava vrijednosti. Nestalnost prirodnih senzacija nastalih posredstvom vode omogućuju postepenost razotkrivanja – čovjeka i svijeta.

Što prikriva eterična koprena vodene pare? Koje vizure (grada) rastvara rasplinutost zgusnute magle? Što skriva tvrda nepropusnost okamenjenog leda?

Sposobnost konstantnog toka i izmjena karakteristika je vodenih bogatstava. U neprestanom mijenjanju oblika voda izražava načelo univerzalnog i vječnog kretanja.

Tales je smatrao da je voda arche – ono što nadživljuje svaku prolaznu promjenu, iz čega sve proizlazi i u što se sve vraća. Prema Talesu sve je od
vode, priroda svega je voda, pa čak i zemlja nastaje od (iz) vode koja na istoj pluta.

U izazovnim vremenima voda postaje utočište, simbol mira i spokoja. Sredstvo (o)čišćenja i obnavljanja. Važan faktor u održavanju psihofizičkog balansa pojedinca/društva/sustava.

Pozivamo umjetnike/ce da se prijave s najviše 2 rada (koje umjetnik/ca sam producira), u bilo kojoj tehnici, mediju ili načinu izraza. Prijavi je potrebno priložiti:
 CV
 fotografije / video / nacrt rada
 kratku izjavu/obrazloženje o radu i opis rada – materijal, dimenzije i prostornu dispoziciju
 kontakt

Radove će odabrati peteročlani kustoski tim: Ana Kovačić, Helena Kušenić, Valentina Radoš, Tanja Špoljar, Maša Zamljačanec. Realizacija ovog projekta obuhvaća skupnu izložbu odabranih autora u Galeriji Koprivnica.
Zbog izložbenog koncepta i zahtjeva skupne izložbe, vjerojatno umjetnicima neće biti moguće isplatiti honorar.

Rok za prijavu radova je 30. 5. 2021. godine.

Izložbeni koncept će se, uz izbor prijavljenih radova, upotpuniti i uključivanjem referentnih autora čija je produkcija orijentirana na ovu problematiku. Izložba će se održati u Galeriji Koprivnica (17. 9. – 24. 10. 2021.), a tijekom 2022. izložba će se preseliti u Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku.

Prijave dostaviti e-mailom ili na adresu: Muzej grada Koprivnice (Helena Kušenić), Trg dr. Leandera Brozovića 1,
48 000 Koprivnica.
Kontakt: Helena Kušenić, hkusenic@muzej-koprivnica.hr, +385 99 306 8713.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI